Svijet

Bivši službenik KGB: Putin nadgledao ratne zločine u Čečeniji

Bivši službenik KGB Oleg Kalugin rekao je za RSE da je Vladimir Putin nadgledao ratne zločine u Čečeniji i spriječavao istragu o korupciji u vlasti. On je naveo i da je Putin mogao da bude samo major u KGB, te da je laž da je bio potpukovnik, uz napomenu da je to mogao da postane, ali nije.
Bivši službenik KGB: Putin nadgledao ratne zločine u Čečeniji
Portal AnalitikaIzvor

Prema njegovim riječima imenovanjem Putina za direktora KGB 1998. godine je prekršeno osnovno pravilo agencije na na liderskoj funkciji može biti samo general.

Nekadašnji agent, koji je u Rusiji osuđen na 15 godina zatvora zbog izdaje, a trenutno živi u SAD potvrdio je spekulacije da je ruska Federalna služba bezbjednosti odgovorna za seks skandal kojim je završena karijera Jurija Skuratova, glavnog državnog tužioca Rusije kasnih ’90. godina.

Kalugin je naveo da je Skuratov sklonjen kako bi bio onemogućen nastavak istrage o korupcijskim aferama za koje se smatralo da je odgovoran bivši ruski predsjednik Boris Jeljcin, kao i njegovi bliski saradnici, među kojima i članovi porodice.

“Bila je to specijalna operacija FSB s ciljem da se diskretituje važan službenik, a u snimku su se poslužili osobom koja jako liči na njega”, rekao je Kalugin komentarišući snimak objavljen 1999. godine, na kojm je navodo Skuratov u društvu prostitutki.

Kalugin je naveo da je KGB imao važne tajne saradnike, među kojima su bili Vladimir Žirinovski i patrijarh Aleksej, koji mu je priznao da je učestvovao u akcijama tajne službe kako bi uspio da sačuva Rusku pravoslavnu crkvu.

Bivši agent je opisao kako je KGB ubijao svoje protivnike, među kojima je bio i bugarski pisac Georgi Markov. Kalugin je naveo da je lider KGB Jurij Andropov dao zeleno svijetlo za ubistvo Markova, a da su to sproveli pripadnici bugarske tajne službe. Način je posebno bizaran.

“Markov je otrovan vrhom kišobrana dok je čekao autobus, bio je to bukvalno miligram otrova stavljen u kapsulu na vrhu kišobrana. Kada bi se otvorio kišobran, otrov bi se raspršio i mogao da našteti ljudima u krugu od tri do pet metara”, istakao je Kalugin.

Kalugin se prisjetio i slučaja Aleksandra Litvinjenka, bivšeg službenika KGB koji je otrovan polonijumom u Londonu.

“Vjerujem da ga je FSB ubio jer je objavio nezgodne podatke o Putinovom privatnom životu. Upozoravao sam ga o šteti koja bi mogla da nastane po njega. Nazvao sam ga i rekao mu. Moje upozorenje je ipak došlo prekasno”, dodao je Kalugin.

On ipak nije želio da govori o Putinovom privatnom životu.

"Kada me pita neko ja kažem da pita Putinovu ženu, žive zajedno 30 godina", zaključio je Kalugin.

B92

Portal Analitika