Društvo

Šetnjom u plavom obilježen Dan osoba sa autizmom

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa autizmom koji se obilježava danas JU Dnevni centar Pljevlja i Sekretarijat za društvene djelatnosti Opštine Pljevlja organizovali su šetnju gradom, kao i puštanje plavih balona sa Trga 13. jul.
Šetnjom u plavom obilježen Dan osoba sa autizmom
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Moto ovogodišnjeg obilježavanja Dana osoba sa autizmom je: Stop diskriminaciji, a djeca iz Dnevnog centra Pljevlja, nevladino udruženje Zračak Nade, škola i vrtića, kao i predstavnici institucija đetnjom su poručili da je zadatak društva u cjelini da djeci sa autizmom pruži šansu za napredak i mogućnost da ostvare sve svoje potencijale.

Kako je kazala direktorica JU Dnevnog centra Svetlana Dujović, rana dijagnostika, tretman i uključivanje u obrazovni proces su ključni za decu sa autizmom.

"Tako im se može pomoći da razviju svoje socijalne i komunikacione veštine, postanu samostalniji i vode ispunjeniji i produktivniji život", dodala je ona.

Kako je kazala, u njihovoj ustanovi primjenjuje se holistički model invalidnosti sa ciljem postizanja punog učešća u društvu djece i mladih sa smetnjama u razvoju.

"Za djecu sa kombinovanim smetnjama i autizmom uključivanje u Dnevni centar je prilika za napredovanje i usvajanje novih sadržaja u sredini koja im je prilagođena i na način koji odgovara njihovim sposobnostima. Osim neophodne njege gotovo sve aktivnosti u Dnevnom centru za djecu sa autizmom predstavljaju tretman kroz koji se socijalizuju i usvajaju nove vještine i znanja. U Dnevnom centru se u radu sa djecom sa autizmom primjenjuju različite metode rada od kojih najbolje rezultate daju metoda intenzivne interakcije i senzorne integracije", navela je Dujovićeva.

Generalna skupština Ujedinjenih Nacija, 2007. godine usvojila je rezoluciju kojom je 2. april proglašen Svjetskim danom osoba sa autizmom.

Portal Analitika