Društvo

Barani na Noćnjaku

Na poziv Zadružnog saveza Dalmacije, članovi Društva maslinara Bar su i ove godine od 26. do 29. marta učestvovali na prestižnoj regionalnoj manifestaciji maslinara i uljara “Noćnjak 2015” koja je održana u Trogiru, u Hrvatskoj.
Barani na Noćnjaku
gordana borović
gordana borovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Četrdeset pet maslinara je, uz savjetnicu za maslinarstvo u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Dubravku Radulović i sekretarku Sekretarijata za poljoprivredu i ruralni razvoj Opštine Bar Slađanu Živanović, na Noćnjak otputovalo autobusum koji je obezbjedilo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, a Opština Bar je finansijski pomogla učešće na manifestaciji. Sa maslinarima je putovao i predstavnik Srednje poljoprivredne škole Neđeljko Knežević.  

Iako je maslinarska sezona i u Hrvatskoj bila veoma loša, posjetioci Manifestacije su imali priliku da degustiraju odlična ekstradjevičanska maslinova ulja. Za prisustvo događaju “Olio gastro show” se tražilo mjesto više i samo ograničen broj posjetioca je imao sreću da uz stručni nadzor moderatora isproba razne kombinacije karakterističnih maslinovih ulja, vina i hrane. Mala škola degustacije djevičanskih maslinovih ulja” je bila odlična prilika da barski maslinari nauče osnove prepoznavanja ovih ulja, a na sajmu opreme, alata i sredstava za zaštitu, svi zainteresovani su mogli dobiti praktične savjete i sa prezentatorima razmjeniti znanja i iskustva. Tokom cjelodnovnog izleta, domaćin je prisutne upoznao tradicijom i kulturom Dalmacije, a u maslinjaku je bila organizovana škola rezedbe maslina. Barani su pažljivo pratili predavanja eminentnih stručnjaka, među kojima je bio i izvršni direktor Međunarodnog savjeta za maslinu Juan Louis Barjol. 

“Posjeta ovom prestižnom, i među maslinarima omiljenom skupu, veoma je značajna i korisna u smislu usvajanja novih znanja iz primjene svaremenog maslinarstva, razmjene iskustava među proizvođačima, ali i promocije crnogorskog maslinarstva i maslinovog ulja proizvedenog od naše autohtone sorte ‘žutica’. Stečena znanja, uspostavljena nova prijateljstva maslinara, te učvršćena stara, inače sklapana tradicionalnim učešćem na Noćnjaku, najbolja su potvrda da su sredstva kojima su Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Opština Bar podržali učešće maslinara na najbolji način iskorišćena”, kazao je predsjednik Društva maslinara Bar Ćazim Alković.     

Ljubazni domaćini su Barane pozvali da i naredne godine dođu na Noćnjak, a barski maslinari uzvratili pozivivom na crnogorsku regionalnu manifestaciju “Maslinijada”.

 

Ž. MILOVIĆ

 

Portal Analitika