Zanimljivosti

Kratke intenzivne vježbe umanjuju štetu od masne hrane

Ako vam se jede pljeskavica, trebalo bi da trčite do kioska brze hrane – što brže, to bolje. Kratka intenzivna vježba prije masnog obroka može zaštititi krvne sudove od posljedica uzimanja nezdrave hrane, otkrili su naučnici.
Kratke intenzivne vježbe umanjuju štetu od masne hrane
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Naučnici Univerziteta u Ekseteru kažu da samo osam minuta energične vožnje bicikla može biti daleko efikasnije u popravljanju funkcija krvnih sudova od vožnje umjerenim intenzitetom u trajanju od 25 minuta.

Naučnici su poredili uticaj koji imaju vježbe visokog intenziteta i one umjerenog intenziteta na funkcije krvnih sudova kod adolescenata koji su popili punomasan šejk.

Otkrili su da je oko 25 minuta umjerene aktivnosti spriječilo slabljenje funkcije krvnih sudova, ali da je intenzivna vožnja bicikla u trajanju od osam minuta čak uspijeva da popravi funkcije, uprkos unosu nezdrave hrane.

Dr Alan Barker sa Univerziteta u Ekseteru kaže: “Naša studija pokazuje da je intenzitet vježbanja važan faktor u zaštiti krvnih sudova kod mladih ljudi. Štaviše, većina ispitanika rekla je da više uživa u intenzivnim vježbama, nego onim umjerenim. Budući da većina adolescenata danas ne uspijeva da postigne barem jedan sat umjerene aktivnosti na dan, koliko se preporučuje, vježbe u kraćem trajanju bi možda bile zanimljiva alternativa”.

Studija je objavljena u stručnom časopisu American Journal Of Physiology.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika