Svijet

General Motors priznao 77 smrtnih slučajeva zbog tehničkog kvara

Kao rezultat havarija izazvanih defektorm u kontakt bravi automobila američkog Dženeral motorsa (General Motors, GM) poginulo je 77 ljudi, pokazali su podaci objavljeni na sajtu fonda kompanije za isplatu kompenzacije nastradilama.
General Motors priznao 77 smrtnih slučajeva zbog tehničkog kvara
Portal AnalitikaIzvor

Pored toga, više od 140 ljudi zadobilo je povrede različitog stepena, prenijele su agencija.
Prema riječima Keneta Fajnberga, koji upravlja fondom, od avgusta prošle godine primljeno je 475 zahtjeva za naknadu zbog smrti i više od 4.300 potraživanja zbog povreda. Do sada je kao uvjerljivo priznato 218 zahtjeva.
Sada se javlja potreba za isplatu kompenzacija za smrt 89 i povrede više od 1.170 ljudi. Prema podacima agencije AFP, američka korporacija je isplaćivala najmanje milion eura na ime naknade za svaku žrtvu.
GM je znao za defekt na kontakt bravi "ševrolet kobaltsa" i još nekih modela tokom više od 10 godina, ali nije povlačio te automobile sve do februara 2014. godine. Greška u sistemu paljenja mogla je da dovede do samoinicijativnog isključenja motora usljed čega bi se automobil zaustavio. Pored toga, isključivali bi se i senzori servo volana i vazdušnih jastuka.


Koncern je u SAD pozvao na servis 5,88 miliona automoibla zbog kvara kontakt brave. Do kraja 2014. godine broj opozvanih automobila različitih proizvođača na američkom tržištu iznosio je 63,9 miliona.

 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.