Abiznis

Ministarstvo turizma: Velika šteta ako Arapi odustanu

Ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata obavijestila je Vladu Crne Gore da renomirana kompanija iz te države, Rojal grupa, neće graditi ekskluzivni turistički kompleks na Kraljičinoj plaži. To je potvrđeno Televiziji Crne Gore.
Ministarstvo turizma: Velika šteta ako Arapi odustanu
Portal AnalitikaIzvor

Razlog odustajanja je, kako su naveli, višemjesečna kampanja pojedinih političara i medija koji su pokušali da kompromituju Rojal grupu, kraljevsku porodicu i Emirate.

U Ministarstvu turizma i održivog razvoja kažu da su, u diplomatskoj komunikaciji, upoznati sa namjerom da odustanu od izgradnje turističkog kompleksa.

Pomoćnik ministra Marko Čanović za TVCG kaže da će sa Rojal grupom I dalje razgovarati kao sa partnerom, nastojeći da ih uvjere da je Crna Gora destinacija koja je otvorena za strane investitore. Čanović navodi da će šteta za državu, opštine Budva i Bar i ukupnu turističku privredu biti velike.

"Dogovor sa Rojal grupom je bio da se do 1. jula predlože uslovi za zatvaranje vezano za ovaj ugovor, a ako dođe do raskida ugovora, ako se Rojal grupa povuče iz ovog posla, Opštine Budva i Bar će imati finansijske gubitke vezano za kupoprodajnu cijenu od 20 miliona eura. Pored toga ćemo imati posledice u vidu propuštene dobiti države, odnosno nerealizovane investicije koja je cirka 180 miliona eura. Takođe ćemo propuštiti i 280 stalno zaposlenih radnih lica koji bi radili u tom turističkom kompleksu. Ono što mogu reći je da, nakon sagledavanja cjelokupne situacije i svega onoga što je vezano ta nju, odradićemo se nakon dobijanja zvaničnog dopisa od Rojal grupe i naravno reagovati na razloge njihovog odustajanja", izjavio je Čanović za TVCG.

Od odluke crnogorskog parlamenta zavisilo je da li će Rojal grupa sagraditi ekskluzivni turistički kompleks. Izgradnji se protivila opozicija, a projekat je najviše "kočila" Socijaldemokratska partija iz vladajuće koalicije.

Kraljičina plaža je već duže vrijeme tačka sporenja DPS-a i SDP-a. U manjoj članici vladajuće koalicije imali su više primjedbi na taj aranžman.

 

Portal Analitika