Društvo

Crnoj Gori će biti donirana vrijedna oprema za nadzor u vazdušnom saobraćaju

Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović primio je danas predstavnike austrijske kompanije Thales potpredsjednika za Centralnu i Jugoistočnu Evropu, Gintera Trumera, menadžera za razvoj biznisa za Evropu Jadranku Gođevac i vođu tima za prodaju, marketing, navigaciju i novi sistem nadzora vazdušnog saobraćaja Jirgena Prause.
Crnoj Gori će biti donirana vrijedna oprema za nadzor u vazdušnom saobraćaju
Portal AnalitikaIzvor

Razgovori su još jednom potvrdili zajednički stav o razvoju bilateralnih odnosa i uzajamnog interesa u nastavku saradnje u oblasti vazdušnog saobraćaja. Kompanija Thales, godinama obezbjeđuje najveći dio telekomunikacione i navigacione opreme za kompaniju SMATSA koja pruža usluge vazdušne plovidbe u vazdušnom prostoru Srbije i Crne Gore. Između ostalog, ova kompanija opremila je Terminalnu kontrolu letjenja Podgorica ATM sistemima i ATM simulatorima, kao i potrebnim radarskim sistemima.

Tokom prošlogodišnje posjete Beču ministar je obišao kompaniju Thales gdje su mu prezentovana  najnovija dostignuća telekomunikacionih i navigacionih sistema koja za cilj imaju povećanje sigurnosti u obavljanju željezničkog, vazdušnog i pomorskog saobraćaja.

Na sastanku u ministarstvu tim kompanije Thales prezentovao je novu ADS-B tеhnоlоgiјu nаdzоrа (Surveillance), zаsnоvаnu nа pоdаcimа kоје оbеzbеđuјu nаvigаciоni urеđајi u vаzduhоplоvimа (nајčеšćе GPS priјеmnici). ADS-B priјеmnici nа zеmlјi primајu оvе pоdаtkе i prоslеđuјu u ATM sistеm, kојi ih оbrаđuје i upаruје sа pоdаcimа оd оstаlih nаdzоrnih urеđаја (rаdаrа). Оbrаđеni pоdаci sе distribuirајu kоntrоlоrskim rаdnim pоziciјаmа i kоristе sе zа nаdzоr i kоntrоlu vаzdušnоg sаоbrаćаја.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Kontrole letjenja Srbije i Crne Gore, Direktorata za vazdušni saobraćaj Ministarstva saobraćaja i pomorstva i Agencije za civilno vazduhoplovstvo, a cilj je bio da se utvrdi koji bi sistem (ADS-B) najbolje funkcionisao u Crnoj Gori. Ovakvi novi uređaji već su ugrađeni u Kontroli letjenja u regionu i ve'ini dr\ava Evropske Unije.

Najavljeno je da bi kompanija Thales poklonila jedan ovakav uređaj Crnoj Gori, za potrebe aerodroma Tivat, a on bi bio uručen Kontroli letjenja Srbije i Crne Gore kako bi se na njemu obučavali stručnjaci iz te oblasti. Primjenom ove moderne tehnologije povećala bi se sigurnost obavljanja vazdušnog saobraćaja u vazdušnom prostoru Crne Gore u odnosu na avione koji posjeduju uređaje koje ova tehnologija detektuje.

Iz ove renomirane kompanije ponudili su i implementaciju projekta osiguranja pomorskih granica. Takav projekat realizuje se sa susjednom Hrvatskom, a oprema je instalirana u Neumu. Ovakav način kontrole sigurnosti i bezbjednosti pomorskih granica zahtijeva se od svih država članica Evropske Unije, a istu će morati da pripremi i Crna Gora u procesu pristupanja EU.

Ova vrijedna donacija uređaja za nadzor vazdušnog saobraćaja Crnoj Gori bi trebalo da bude uručena do kraja juna ove godine na osnovu Ugovora o razmjeni tehnologije i ekspertskog iskustva u ovoj oblasti.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.