Abiznis

ŽPCG: Prihodi manji za petinu

Redovna Skupština akcionara Željezničkog prevoza Crne Gore (ŽPCG), na kojoj su prisustvovali punomoćnici akcionara i akcionari sa ukupno 97.21 odsto akcijskog kapitala, održana je danas u Podgorici.
ŽPCG: Prihodi manji za petinu
Portal AnalitikaIzvor

Na Skupštini su jednoglasno usvojeni finansijski iskazi društva sa izvještajem internog revizora za 2014. godinu i imenovan je nezavisni revizor društva za 2015. godinu. Između ostalog, usvojen je i izvještaj o poslovanju za 2014. godinu.

Kako je saopšteno iz ŽPCG, iz izvještaja o poslovanju za 2014. godinu vidi se da su rezultati poslovanja u lokalnom saobraćaju značajno bolji u odnosu na prethodnu godinu, što pokazuje broj prevezenih putnika koji je veći za 49 odsto, broj pokrenutih vozova za 14 odsto, realizovani prihodi su veći za 26 odsto, a prosječno kašnjenje vozova smanjeno za 50 odsto.

U međunarodnom prevozu rezultati poslovanja su značajno slabiji u odnosu na prethodnu godinu tako da je broj prevezenih putnika manji za 57 odsto, broj pokrenutih vozova za 23 odsto, a realizovani prihodi su manji za 48 odsto.

"Ako se ima u vidu da su prihodi od međunarodnog prevoza u iznosu od skoro 2/3 prihoda od naših usluga, i pored maksimalne štednje prihodi u lokalnom saobraćaju nijesu bili dovoljni da pokriju gubitke nastale u međunarodnom prevozu", ističu uz ŽPCG.

Oni podsjećaju da je željeznička infrastruktura na području Srbije bila oštećena u poplavama koje su u maju prošle godine zadesile područja te države, tako da je zaobilaznim putem, sa trajanjem od 5,6 sati duže nego što bi redovnom trasom, saobraćao jedan voz, te s obzirom na ovu činjenicu, ostvareni gubici su i očekivani.

U toku prethodne godine nije bilo vanrednih događaja koji bi ugrozili bezbijednost putnika i posade vozova, izuzev više kamenovanja vozova.

"Ovaj obim prevoza u lokalnom i međunarodnom saobraćaju, i ostali poslovni prihodi ukazuju da je poslovni prihod manji za 19 odsto, a da su poslovni rashodi porasli za jedan odsto i to zbog povećanja većeg broja radnika preuzetih od ŽICG i većih ulaganja u održavanje željezničkih voznih sredstava. Ukupni rezultati poslovanja, i pored značajno boljih rezultata u lokalnom prevozu, ipak su za 13 odsto lošiji u odnosu na prethodnu godinu", zaključuje se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Portal Analitika