Svijet

Smjena premijerke Perua zbog špijuniranja

Premijerka Perua moraće da podnese ostavku nakon što joj Kongres većinom glasova izglasao nepovjerenje, poslije optužbi za špijuniranje političkih rivala.
Smjena premijerke Perua zbog špijuniranja
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Za smjenu premijerke Ane Hare, koja je prije manje od godinu dana preuzela dužnost, glasalo je 72 poslanika, dok je 42 bilo protiv, prenio je Rojters.

Hara, koja demanutuje špijuniranje političkih protivnika, sada je u obavezi da preda ostavku predsjedniku Olanti Umali, koji ima 72 sata da je prihvati.

Ovo se smatra jednom od najvećih kriza u predsjedničkom mandatu Umale od njegovog stupanja na dužnost u julu 2011.

Takođe, ovo je prvi put u više od pola vijeka da je peruanski Kongres smijenio jednog premijera, naveo je BBC.

Premijerki je zamjereno da je peruanska obavještajna služba godinama prikupljala podatke o istaknutim ličnostima biznisa i politike.

Nedjeljnik "Koreo semanal" objavio je 19. marta listu Peruanaca koji su navodno bili špijunirani među kojima su i novinari i pripadnici vojske i njihovih porodica.

Hara je, nakon pojavljivanja optužbi, otpustila direktora obavještajne službe, i naložila detaljnu istragu, demantujući da je ikada naredila prismotru ili korišćenje prikupljenih informacija.

Opozicioni poslanici u Kongresu su tokom debate u ponedjeljak, međutim, istakli da ona nije uspjela da kontroliše obavještajnu službu i da treba da bude uklonjena sa tog mjesta.

Predstavnici vladajuće partije Peru pobjeđuje su rekli da je premijerka "žrtveni jarac" i odbacili cio potez kao "političku zasjedu".

Predsjednik Umala sada mora da imenuje novog premijera, koga onda treba da odobri Kongres.

Izvor: b92.net; foto: opusteno.rs

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.