Svijet

U Istanbulu ekstremisti oteli glavnog tužioca

Naoružana grupa otela je istanbulskog tužioca Mehmeta Selima Kiraza i trenutno ga drži u gradskoj sudnici.
U Istanbulu ekstremisti oteli glavnog tužioca
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Prilikom otmice u sudnici se začula pucnjava, a pojedini turski mediji saopštavaju da je akciju organizovala ljevičarska ekstremna grupa. Na internetu su se pojavile fotografije tužioca kojem nepoznata osoba drži pištolj prislonjen na glavu.

Policija se trenutno grupiše ispred sudnice kako bi pokušala da izvrši upad u zgradu. Pretpostavlja se da se radi o grupi poznatoj kao DHKP/C ili Revolucionarni narodni oslobodilački front.

Kiraz se trenutno bavi osjetljivim smrtnim slučajem antivladinog demonstranta Berkina Elvana koji je umro u martu 2014. godine nakon 269 dana provedenih u komi. Petnaestogodišnji Elvan je teško povrijeđen prilikom demonstracija u rano ljeto 2013. godine, a za njegovo ranjavanje okrivljena je policija.

Zahtjevi DHKP/C-a su da policajac odgovoran za smrt Elvana prizna ubistvo na televiziji, a da njegovi saučesnici budu pravedno procesuirani. Takođe, DHKP/C traži da se ukinu optužnice protiv učesnika na demonstracijama.

Dječakov otac Sami Elvan poručio je otmičarima da puste tužioca.

Turska, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države DHKP/C smatraju terorističkom organizacijom, a odgovorna je za najmanje dva napada u kojima su ubijene tri osobe.

Izvor i foto: klix.ba

Portal Analitika