Fudbal

Juveu titule, kada povuče tužbu?

Predsjednik FF Italije Karlo Tavekio rekao je da će razmisliti o vraćanju titula Juventusu, ali samo ukoliko 'Stara dama' povuče tužbu vrijednu 443 miliona eura.
Juveu titule, kada povuče tužbu?
Portal AnalitikaIzvor

Poslije velikog skandala 'Kalčopoli' 2006. godine, koji je uzdrmao italijanski i svjetski fudbal, najtrofejniji italijanski tim izbačen je u Seriju B i oduzete su mu dvije titule, pošto je bivši generalni direktor 'bjankonera' Lučiano Mođi optužen i osuđen za prisan odnos sa sudijskom organizacijom i namještanje mečeva.

Međutim, Mođi je u međuvremenu oslobođen za dvije optužbe u vezi 'Kalčopolija', za šta je prvobitno dobio dvije godine i četiri mjeseca zatvora, dok je treća odbačena zbog zastarjelosti. 

Shodno najnovijoj presudi civilnog i kriminalnog suda, gigant iz Torina traži odštetu od 433 miliona eura i vraćanje titula od strane Fudbalske federacije Italije. 

"Moramo se prvo osloboditi ovih tvrdnji za nanijetu štetu i novčanu nadoknadu da bi mogli da pregovaramo o vraćanju titula Juventusu. Mi smo prvi koji se zalažu za tako nešto, kada osvojite Skudeto na terenu – imate apsolutno pravo na njega. Juventusu koji je nastupao prije Kalčopolija nije bio potrebno da 'pobjeđuje' preko sudija", rekao je Tavekio za 'Tutosport'. "Vidjećemo... Jedino što me trenutno zanima je da zatvorimo slučaj u vezi kompenzacije. Suma koja Juventus traži dovela bi do bankrota FF Italije.

"Ponoviću, samo moramo da regulišemo potraživanja Juventusa preko suda, pošto onda ništa ne sprečava ponovno procjenjivanje cijele situacije, pravila i argumenata. Imam samo jedan cilj, želim da postignem dogovor sa Juventusom oko njihove žalbe. Nemoj te samo da "spremamo kočiju bez konja". Kako možete da odete na ručak s nekim ko vam traži 443 miliona eura odštete od vas? Ne znam kako su moji prethodnici to mogli. Svaki put kada sam se nalazio sa predsjednikom Juventusa Andreom Anjelijem pokazivao je da je otvoren za razne prijedloge, ali nikada nismo ulazili u detalje. Najradije bi se rukovao sa njima i poručio svima da smire strasti, ali ne mogu to da uradim. Savez ima dostojanstvo do kojeg moramo držati ", ističe predsjednik FF Italije. 

(B92)

Portal Analitika