Region

FILA: Precijenili značaj radikala, pa bi da vrate Šešelja nazad u Hag

Poznati beogradski advokat Toma Fila kazao je za Portal Analitika da je Haški tribunal precijenio značaj Srpske radikalne stranke, pa bi zbog toga sada želio da vrati njenog lidera Vojislava Šešelja nazad u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu.
FILA: Precijenili značaj radikala, pa bi da vrate Šešelja nazad u Hag
Portal AnalitikaIzvor

Fila je rekao da je puštanje Šešelja na privremenu slobodu iz Tribunala u novembru prošle godine bio smišljen potez koji je imao za cilj izazivanje nemira i destabilizaciju u Srbiji, te da je i najnovija odluka Tribunala motivisana istim ciljevima. Dodaje da će Srbija biti primorana da Šešelja vrati u Hag ukoliko to Prvostepeno vijeće bude tražilo.

"Niko nije tražio da Šešelj bude pušten na slobodu, pa ni on sam. On je bukvalno izbačen iz zatvora. Nijesu tražili ni garancije, ni ništa. Haškom tribunalu je samo palo na pamet da ga pusti. Kada su puštani naši klijenti imali smo mnoštvo uslova - da ne smije da govori određene stvari, da ne smije da napusti grad, da mora da bude pod pratnjom, da mora policija da ga čuva, da ne smije da se bavi politikom. Prvo je Ramušu Haradinaju dozvoljeno da se bavi politikom, a kasnije i Šešelju. Međutim, kada su precijenili značaj radikala, pokušali su sa ovim vraćanjem Šešelja nazad u Hag, da bi ponovo napravili razdor i gužvu među Srbima. Vjerujem da je Šešelj dovoljno pametan da će to da izbjegne, odnosno, siguran sam da će to da izbjegne", istakao je Fila za Portal Analitika.

Podsjećamo, Žalbeno vijeće Tribunala u Hagu zatražilo je juče od Pretresnog vijeća da hitno opozove odluku o privremenom oslobađanju Šešelja i naloži mu da se vrati u pritvor Tribunala u Sheveningenu.

Odluka Žalbenog vijeća juče je izazvala burne reakcije u Srbiji. Šešelj je rekao da se neće dobrovoljno vraćati u Sheveningen, dok je premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio da je "neko pogrešno izračunao da je Šešelj faktor koji može da uzdrma njega i Vladu Srbije".

N.D.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.