Finansije

Erdogan u Ljubljani: Slovenija i Turska zajedno u gradnju HE Morača

Slovenija i Turska imaju vrlo dobre političke odnose i žele jačanje ekonomske saradnje koja raste, uz trenutnu međusobnu robnu razmjenu od milijardu dolara godišnje, istaknuto je juče u Ljubljani prilikom zvanične posjete turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana Sloveniji.
Erdogan u Ljubljani: Slovenija i Turska zajedno u gradnju HE Morača
Portal AnalitikaIzvor

Erdogan je nakon uvodnih razgovora sa slovenačkim predsjednikom Borutom Pahorom rekao da dvije države imaju vrlo dobre odnose i da se povećava broj kontakata na bilateralnom nivou, te da saradnja jača na političkom, vojnom i trgovinskom području. Sadašnju međusobnu razmjenu od milijardu američkih dolara Erdogan je ocijenio premalom jer postoje velike mogućnosti njenog jačanja, pri čemu je pomenuo mogući zajednički nastup Turske i Slovenije u okviru projekta gradnje hidrocentrala na rijeci Morači u Crnoj Gori, javlja regionalni portal SEEbiz.

Lani je Tursku posjetilo 42.000 slovenačkih turista, pa se obje zemlje dogovaraju o povećanju broja putničkih linija, pri čemu je Turkish Airlines sadašnji jedan let nedjeljno za Ljubljanu spreman da poveća na deset letova nedjeljno u sezoni. Osim u turizmu, moguće je povećanje ekonomske saradnje u građevinskoj i automobilskoj industriji, naveli su Pahor i Erdogan.

Dolaskom u posjetu Sloveniji turski predsjednik je počeo svoju evropsku turneju tokom koje će idućih dana posjetiti Slovačku i Rumuniju.

Sredinom prošle godine iz Vlade su Pobjedi saopštili Vlada da se razmišlja o raspisivanju novog tendera za izgradnju hidroelektrane na Morači, ali da se čeka povoljan trenutak i pravi investitor.

Ministarstvo ekonomije u februaru 2010. godine objavilo je javni oglas za davanje koncesije za hidroelektrane na Morači. S obzirom na to da u roku za dostavljanje ponuda (do 30. septembra 2011. godine) nijedan kvalifikovani ponuđač nije dostavio ponudu, Vlada je 10. novembra 2011. proglasila tenderski postupak neuspjelim.

Predstavnici Ministarstva ekonomije su obavili razgovo re sa više potencijalnih investitora iz Italije, Turske, Azerbejdžana i Kine u vezi sa dostavljanjem njihove ponude za izgradnju HE na Morači, ali ni od jednog od njih nakon toga nije dobijena ponuda.

Prema postojećoj tehničkoj dokumentaciji, sistem hidroelektrana na Morači obuhvata četiri elektrane: HE Andrijevo, HE Raslovići, HE Milunovići i HE Zlatica, ukupne instalirane snage 238 megavata i procijenjene prosječne godišnje proizvodnje 694 gigavat časova.

 
 
 
Portal Analitika