Društvo

MIHAILO: Srpska crkva korupcijom, ucjenima i prijetnjama isposlovala upis imovine

Mitropoli CPC vladika Mihailo kazao je da nijednim aktom nijesu osporena niti poništena vlasnička prava države, sela, bratstava i plemena nad crnogorskim crkvama i manastirima niti je srpska država u njih dirala sve do sredine devedesetih godina prošloga vijeka kada je Srpska crkva korupcijom, ucjenima i prijetnjama isposlovala upis dijela crkvene imovine na njenu cetinjsku filijalu.
MIHAILO: Srpska crkva korupcijom, ucjenima i prijetnjama isposlovala upis imovine
Portal AnalitikaIzvor

Vladika je to napisao u proglasu koji je uputio crnogorskoj javnosti, crnogorskim javnim, kulturnim i naučnim radnicima, ambasadama stranih država i Evropske unije i predstavnicima međunarodnih institucija u Crnoj Gori povodom, kako navodi, uzurpacije i nezakonitog upisa većeg dijela crkvene imovine na Beogradsku patrijaršiju.

- Crna Gora je priznata kao suverena i nezavisna država na Berlinskom kongresu 1878. godine. Nakon Prvog svjetskog rata, 1918. godine ju je anektirala Srbija i podvrgla svom suverenitetu kao dio njene teritorije. Dvije godine kasnije, 14. jula 1920. godine srpski kralj Aleksandar Karađorđević je dekretom anektirao Crnogorsku Srpskoj crkvi. Ali nijednim aktom nijesu osporena niti poništena vlasnička prava države, sela, bratstava i plemena nad crnogorskim crkvama i manastirima niti je srpska država u njih dirala. Tako je bilo sve do sredine devedesetih godina prošloga vijeka kada je Srpska crkva, u neredovnim politikim okolnostima, koristeći se silom vojske stacionirane na našoj zemlji koja joj je bila lojalna, korupcijom, ucjenima i prijetnjama isposlovala upis dijela crkvene imovine na njenu cetinjsku filijalu. U maju 2006. godine, Crna Gora je obnovila državnost, i posljedično treba da svu nezakonito upisanu crkvenu imovinu na Beogradsku patrijaršiju povrati u pređašnji vlasnički status, i ponovo uzakoni u državno vlasništvo. Da bi to spriječila Srpska crkva, podržana od beogradskih centara moći, po drugi put se služi prijetnjom, korupcijom i ucjenama – navodi se u proglasu koji je proslijeđen Portalu Analitika.

Napominje se das u poznati i zakoniti načini sticanja imovine su: kupovina, nasljeđe, poklon ili odluka državnih organa.

- Srpska crkva crkvenu imovinu koju je uzakonila na sebe nije stekla na bilo koji od ova četiri zakonita načina. Stoga se obraćamo svim pomenutim u ovom proglasu da podrže i ohrabre Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore – Odjeljenje za suzbijanje organizovanoga kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina - da istraje u namjeri da krivce privede pravdi i pokrene postupak za povraćaj imovine u pređašnje vlasničko stanje – stoji u proglasu.

Portal Analitika

Komentari (13)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
K Krape sto se dize ustanak 1918
31.03.2015. 21:54

Ti Srbi pravoslavne vjere ostase u Crnoj Gori nakon Podgoricke Skupstine u velikoj vecini ,jer se prognani Crnogorci i svjestenstvo raseli i pomrije po svijetu. Onaj predsjedavajuci Fatic rece :od danas vise nijesmo Crnogorci no Srbi.I tako postade drzava Srbija od Crne Gore .Umjesto da se stidite toga cina, vi se time ponosite.Nije mi jasno krape kad kazete bila je Srpska drzava, pa zasto se na Niksickom trgu popisaste na kovcege Sv Petra Cetinjskog i Sv Vasilija Ostroskog.Moz li mi to objasnit,mislim da mnoge sa ovog portala to interesuje .

6
0
O ONI
01.04.2015. 12:29

Krap ka Krap a Crkva zavisi od kasete koju mu Risto mjenja po potrebi.

2
0
M Milo Vujovic
31.03.2015. 21:23

za Krapa ! Nikada Crna Gora Nije Bila Srbijanska Nitice Nikada ni Biti,Nije Mogla da Bude jer ste vi Srbijanci Dosljaci Pobjeglice Kojim se Prvi Put u Crnoj Gori Pominje Ime Poslije 1918.g.Poslije Genocida nad Crnogorskim Narodom !!! Nikada u Crnoj Gori Nije Postojala tzv. Okupatorska sPc Niti Srbijanski Jezik, Niti Crnogorci Imaju Nikakve Slicnosti sa Srbijancima Viseli no sa Kinezima !!!

5
0
L L Dabanović
31.03.2015. 15:05

Svakome je jasno-bar kao i mene danas-da je predśedništvo vlade i države izigralo referendumske glasače za obnovu državnosti Crne Gore.Danas nema ni gluvog ni ćorog ni nepismenog da nezna-da je ovo predśedniđtvo vlade i države legalizovalo današnje srpstvo (stvoreno parenjem raje s turskim podaništvom) da upravlja CPC a vođe današnjeg srpatva bogato plaća za aktivno torokćanje u parlament protiv crnogorske države i Crnogoraca.Sve su to tako iskombinovali da mogu doživotno vladat i pelješat i državu i sve srnogorske građane. A da im kojim slučajom opstanak ugrožava ovo današnje srpstvo-za 24 ure bi nestalo srpstva iz državnih uprava i kađenja po crnogorskim crkvama. Moj im je savjet bolje što prije dovršit obnovu države sa svim što je i činjelo državom-jer činjet naopako narodu i državi dođe momenat da takvi i svoju krv piju.

4
0
k krap
31.03.2015. 19:39

Ako budes vracao sve ono sto je cinjelo ovu drzavu, onda obavezno vrati i to da su u njoj zivjeli Srbi pravoslavne vjere i da je bila srpska drzava. Ako cemo onako kako je bilo u CG, nemoj da pravis izuzetke

0
3
S SEKULA DRLJEVIĆ
31.03.2015. 14:39

kako su agresivni srbi u samoj Crnoj Gori prosto da ne povjeruješ nemamo mi s njima što raspravljat u našoj kući .Lažu,podmeću,okreću,otimaju.Nećete uspjeti Crnogorci vam to neće dozvolit!

6
0
C Cosa nostra
31.03.2015. 14:19

Pitam se, ima li ta SPC elemente mafijaskog funkcionisanja i jeli nam to konkurencija?

6
0
A Anonimno-1803492314
31.03.2015. 14:09

Postovani gospodine, sto se ne obratite Djukanovicu, ada on ce to zavrsiti, kao sto je sve dosada?

3
1
M Milo Vujovic
31.03.2015. 13:37

Ovo je Miroljubivi APEL Patrijaha CPC Mihaila !!! Ako Vlast koja je na Referendum ne Ispuni OBECANJE za Koje su Glasali Crnogorski Domoljubi iz Crne Gore i Cijeloga Svijeta za Nezavisnu Crnu Goru i VRACANJE OTETE Imovine CPC i Koja ce Biti Glavna i Jedina Pravoslavna Crkva u Crnoj Gori !!! Poslije Ovoga Slijedi APEL od Patrijaha Mihaila Svima Ovim Crnogorskim Domoljubima koji su Prevareni a Njih je Desetine Hiljada da se OKUPE na Sveto Cetinje i da Pocnu Vracanje Otetog Prvo od Cetinjskog Manastira Najvece Crnogorske Svetinje pa Svih Otetih Svetinja na Cetinje pa Ostrog pa Redom u Cijeloj Crnoj Gori !!! ako Vlast ne Rijesi Zakonski Pljacku i Otimacinu i Vinovnike iz Tuđe Zemlje ne Strpa u Zatvor,Nece Rizikovati da se Suprostavi Desetinama Hiljada Svoga Naroda Niti ce Moci Zaustaviti Niko Crnogorske Domoljube da Vrate Sve Nase Otete Hramove sto su Nam Ostavili Nasi Slavni Preci !!! pa Vlast Neka Bira ili Mi i Zakon ili Okupatorska Kriminalna Organizacija tzv.sPc!!!

11
1
c cvrka
31.03.2015. 13:51

Sad je Miras i patrijarh. A vi ste svi odlijepili! Ludilo, totalno.

2
13
D Dusan Madzarovic
31.03.2015. 12:29

NE ZALIM NIKOGA IZ POLITICKE ELITE CRNE GORE, bez obzira na sve dosadasnje ZASLUGE, ako sve to ANULIRAJU zbog RISTA CIROVA RADOVICA, poznatog kao Amfilohije. Upozoravamo vec 20 godina da NE dozvole da se ta SRAMOTA internacionalizuje i sazna svijet sto radimo NEZAKONITO. NADAMO se da DRZAVNO TUZILASTVO I SUDSTVO nece pokleknuti pred bilo kojim CRNOGORSKIM VELICINAMA. Ovo je NAJVECA izdaja Crne Gore do sada. FILIPE--PROGOVORI SADA KOJU ili se spremas na put sa Ristom do prijatelja Vartolomeja, dobrog Amfilohijevog " VJERNIKA ".

15
6
S Stevica
31.03.2015. 13:09

Madžareviću,ode ti jutros DANU dostojanstveno u istoriju.Zar ne vidiš da dostojanstven odlazak u istoriju čeka i Miraša. On će to lično objaviti,samo još to ne zna.

4
13
P Pope ne rgaj Berlinski kongres
31.03.2015. 12:21

...jerbo možeš uzbuniti Francuze pa da ni ga đao ižede-ka 1918 godine! Batali-tako ti svetoga Jovna-pušti kumove-neka sami "izaberu" popa?

1
9