Svijet

Gvineja zatvara granicu zbog ebole

Gvineja je zatvorila granicu sa Sjera Leoneom, kao dio napora da stane na put epidemiji ebole, rekao je portparol nacionalne žandarmerije, Mamdu Alfa Beri.
Gvineja zatvara granicu zbog ebole
Portal AnalitikaIzvor

U epidemiji ebole u Zapadnoj Africi do sada je umrlo više od 10.300 ljudi, uglavnom u Gvineji, Liberiji i Sjera Leoneu.

U Liberiji trenutno nema oboljelih od ebole, a u Sjera Leoneu je zabilježen konstantan pad u broju slučajeva posljednjih nedjelja.

Bolest, međutim, i dalje ostaje tvrdoglavo prisutna u Gvineji, više od godinu dana pošto je epidemija počela, iako vlasti te zemlje u posljednje vrijeme intenziviraju napore ne bi li joj stali na put.

Predsjednik Gvineje Alfa Konde objavio je za vikend da će ponovo stupiti na snagu vanredne mjere, i to na 45 dana u pet oblasti, uključujući i predio duž granice sa Sjera Leoneom.

Odluka da granica bude zatvorena donijeta je u sklopu novih mjera, rekao je Bari.

Gvinejske vlasti su prije toga pregledale sve koji uđu u zemlju, kako bi utvrdile da li imaju simptome ebole.

Sjera Leone će, međutim, svoju stranu granice ostaviti otvorenom, prema portparolu vlade Teo Nikolu. On je potvrdio da je gvinejska strana granice zatvorena, mada je rekao da Sjera Leone nije o tome zvanično obaviješten.

Iznenadno zatvaranje granice mnoge ljude je ostavilo zaglavljene između dvije zemlje.

Gvineja je u petak uveče poslala bezbjednosne snage na granicu, kao odgovor na izvještaje da je stanovnici Sjera Leonea u povećanom broju prelaze, kako bi izbjegli trodnevno zatvaranje svih granica svoje zemlje za vikend, u sklopu mjera za okončanje epidemije ebole.

Portal Analitika