Društvo

BRKOVIĆ: DANU treba dozvoliti da dostojanstveno ode u istoriju

Odjeljenje za umjetnost Crnogorske akademije nauka i umjetnosti glasaće danas da li će prihvatiti kandidature književnika Jevrema Brkovića, Momira M. Markovića,Pavla Goranovića, Gojka Čelebića i vajara Zlatka Glamočaka za izbor u zvanje vanrednih članova CANU.
BRKOVIĆ: DANU treba dozvoliti da dostojanstveno ode u istoriju
Portal AnalitikaIzvor

Među ovom petoricom novih kandidata pažnju privlače dva imena Brković i Marković koji su osnivači Dukljanske akademije nauka i umjetnosti. Brković, koji je njen prvi predsjednik, a kasnije doživotni počasni predsjednik DANU kaže za Pobjedu da je DANU "dostojanstveno obavila svoj posao“ i da joj treba dozvoliti da "dostojanstveno ode u istoriju“.

- U onom trenutku kada je nastala, kada smo je osnovali, utemeljili, Dukljanska akademija nauka i umjetnosti bila je za Crnu Goru jedna izuzetno značajna ustanova koja se borila za njeno osamostaljenje, za obnovu samostalnosti. Ona je dostojanstveno obavila svoj posao i u tom periodu izuzetno značajnom za Crnu Goru uspjela da afirmiše crnogorsku kulturu, da doživi renesansu. Međutim, splet okolnosti onemogućio je da se Akademija razvije u pravu naučnu ustanovu, kao što je to, recimo, CANU, zato dozvolimo DANU da dostojanstveno ode u istoriju, kao što je dostojanstveno obavila svoj posao - kazao je Brković Pobjedi.

Brković otvoreno kaže da mu je, u neku ruku, drago da bude član državne akademije, te da je to htio još prije 40 godina, kada je zbog jednog ili dva glasa njegova kandidatura odbijena.

Ukoliko na današnjoj sjednici Vijeća umjetnosti predlozi budu prihvaćeni, ulazi se u novu fazu, utvrđuju se recenzenti koji će napisati svoje mišljenje o kandidatima, nakon čega će se Vijeće ponovo izjašnjavati. Odluku o izboru novih vanrednih članova donijeće Skupština CANU, najvjerovatnije negdje na jesen ove godine. Dvojica kandidata će biti odbijena, budući da je CANU raspisala oglas za prijem trojice vanrednih članova.

Prijem novih članova iz reda akademika Dukljanske akademije nauka i umjetnosti preciziran je Zakonom o CANU, usvojenom u februaru 2012. godine koji je izazvao velike polemike. Podsjetimo na oštro reagovanje predsjednika ove institucije, akademika Momira Đurovića koji je na čelu CANU od 2002. godine, koji je u otvorenom pismu bivšem premijeru Igoru Lukšiću, za čijeg je mandata zakon donijet, tražio smjenu ministarke nauke Sanje Vlahović. Đurović je tada, 2012. godine, Zakon o CANU, ocijenio kao "bezumlje koje Crnu Goru uvodi u mrak“.

Prema informacijama Pobjede, na današnjoj sjednici će akademik Zuvdija Hodžić obrazlagati kandidaturu Jevrema Brkovića, prvog predsjednika DANU, i Pavla Goranovića, aktuelnog ministra kulture, dok će akademik Žarko Đurović obrazlagati kandidaturu Gojka Čelebića.

 

foto: diwan-magazine.com

Portal Analitika