Region

VUČIĆ: Odluka Haga nemoralna, DAČIĆ: Perfidno i skandalozno

Zvanični Beograd komentarisao je odluku Haškog tribunala o Vojsilavu Šešelju kao pokušaj destabilizacije Srbije, a neki i kao "direktan pokušaj rušenja premijera".
VUČIĆ: Odluka Haga nemoralna, DAČIĆ: Perfidno i skandalozno
Portal AnalitikaIzvor

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da je odluka o vraćanju Šešelja u pritvor "perfidna i skandalozna" i da ugrožava stabilnost i Srbije i regiona.

Ministar za rad Aleksandar Vulin kazao je da je odluka usmerena prvenstveno na destabilizaciju Srbije, rušenje vlade Aleksandra Vučića i direktno rušenje premijera.

Vučić je odluku Žalbenog vijeća u Hagu nazvao "nemoralnom", ali je podvukao i da Šešelj nije tema u ovom slučaju.

Govoreći o odluci, Vučić je naveo i da očigledno u svijetu nije naišao na simpatije njegov govor o NATO bombardovanju SRJ 1999. godine, sa čime je saglasan i ministar Vulin.

"Prvi put je jedan srpski premijer rekao da je u pitanju NATO agresija, a ne nekakva akcija", rekao je Vulin.

Ministar i predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić istakao je da Srbija nije zvanično obavještena o odluci Tribunala, već da se informisala sa sajta.

"Sada se iznenada donosi odluka o Šešeljevom povratku u Hag o kojoj smo se informisali sa sajta Tribunala. Na taj način, Srbija se ni kriva ni dužna uvlači u spor između Sudskog vijeća, Tužilaštva i samog Šešelja", rekao je Ljajić.

 

B92, foto: kurir.rs

Portal Analitika