Kultura

Šest eminentnih slikara u crnogorskom paviljonu na EXPO 2015

Djela Pera Počeka, Petra Lubarde, Mila Milunovića, Miloša Vuškovića, Jovana Zonjića i Nikole Gvozdenovića Gvozda biće predstavljene u crnogorskom paviljonu na Svjetskoj izložbi EXPO 2015 u Milanu, saznaje Portal Analitika.
Šest eminentnih slikara u crnogorskom paviljonu na EXPO 2015
Portal AnalitikaIzvor

Kako nam je kazala direktorka Umjetničkog muzeja na Cetinju, istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković, kojoj je pripala čast da za ovu priliku odabere radove koji će na autentičan način predstavljati Crnu Goru.

- Svaki od autora biće predstavljen sa jednim ili dva djela. Crnogorski paviljon je mali, tako da nema previše izlagačkog prostora - kazala je naša sagovornica.

Ona je takođe rekla da će radovi neće biti izloženi sve vrijeme trajanja Svjetske izložbe, koja se zvanično otvara 1. maja i traje do posljednjeg dana oktobra.

- Nije bilo lako izabrati, ali riječ je o umjetnicima koji su, svaki na svoj način, obilježili pojedine periode likovne scene Crne Gore od sredine prošlog vijeka do danas - dodala je Zeković.

Umjetnička ostvarenja koja potpisuju Poček, Lubarda, Milunović, Vušković, Zonjić i Gvozdo prepoznatljiva su širokom likovnom auditorijumu upravo po crnogorskim pejzažima i motivima koji su njihova glavna inspiracija.

Podsjećamo, na EXPO 2010 u Šangaju, crnogorska likovna umjetnost predstavljena je radovima Miodraga Dada Đurića.

K.J.

Portal Analitika

Komentari (3)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
A Anonimno-1122109796
31.03.2015. 21:27

A kakve veze ova izložba ima sa temom EXPOa???? Hoćemo li ikad napustiti ovaj naš seljački pristup?!

3
1
M Miloš Đukanović
31.03.2015. 10:49

EXPO je izložba na kojoj treba da se predstavi Crna Gora danas. Naravno da je ovaj izbor paket koji Crna Gora nesporno posjeduje. Na ovakvim izložbama se obično skreće pažnja na današnju Crnu Goru, a u katalogu se pominju njene kulturne, istorijske i ostale vrijednosti. Ovo mi liči kao da je sportski rečeno, Crna Gora izvela reprezentaciju s početka 20 vijeka. Da podsjetim, 2010. u Šangaju likovnu umjetnost su predstavljali živi i aktuelni stvaraoci a centralno je bio predstavljen živi Dado! Oprosti Gvozo ti si jedini u reprezentaciji sadašnji i srećno ti bilo! A penzionisani direktori i kustosi ne moraju sve po svojoj mjeri da se ne oznoje iz penzije da diriguju i direktoruju! To je sramota, zauzeli busije i nikome novome nedaju priviriti!

11
1
G Gvozdo
31.03.2015. 10:02

Uz svo uvažavanje i poštovanje za Gvozdenovićeva djela, malo je pretenciozno smjestiti ga u ovo društvo.

6
2