Kultura

Šest eminentnih slikara u crnogorskom paviljonu na EXPO 2015

Djela Pera Počeka, Petra Lubarde, Mila Milunovića, Miloša Vuškovića, Jovana Zonjića i Nikole Gvozdenovića Gvozda biće predstavljene u crnogorskom paviljonu na Svjetskoj izložbi EXPO 2015 u Milanu, saznaje Portal Analitika.
Šest eminentnih slikara u crnogorskom paviljonu na EXPO 2015
Portal AnalitikaIzvor

Kako nam je kazala direktorka Umjetničkog muzeja na Cetinju, istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković, kojoj je pripala čast da za ovu priliku odabere radove koji će na autentičan način predstavljati Crnu Goru.

- Svaki od autora biće predstavljen sa jednim ili dva djela. Crnogorski paviljon je mali, tako da nema previše izlagačkog prostora - kazala je naša sagovornica.

Ona je takođe rekla da će radovi neće biti izloženi sve vrijeme trajanja Svjetske izložbe, koja se zvanično otvara 1. maja i traje do posljednjeg dana oktobra.

- Nije bilo lako izabrati, ali riječ je o umjetnicima koji su, svaki na svoj način, obilježili pojedine periode likovne scene Crne Gore od sredine prošlog vijeka do danas - dodala je Zeković.

Umjetnička ostvarenja koja potpisuju Poček, Lubarda, Milunović, Vušković, Zonjić i Gvozdo prepoznatljiva su širokom likovnom auditorijumu upravo po crnogorskim pejzažima i motivima koji su njihova glavna inspiracija.

Podsjećamo, na EXPO 2010 u Šangaju, crnogorska likovna umjetnost predstavljena je radovima Miodraga Dada Đurića.

K.J.

Portal Analitika