Svijet

Nasljednici hadžije Sulejmena prave stolicu za papu Franja

Hadžija Sulejmen Hajderovac iz Zavidovića još prije više od pola stoljeća u svojoj stolarskoj radionici izrađivao je u drvetu vjerska obilježja muslimana, katolika i pravoslavaca. Stolarska radionica Salema Hajdarovca, njegovog potomka, dobila je neobični zadatak - da napravi stolicu na kojoj će papa Franjo sjedjeti tokom svoje posjete Bosni i Hercegovini.
Nasljednici hadžije Sulejmena prave stolicu za papu Franja
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako prenosi AP, Hajdarovac i njegov 33-godišnji sin Edin, obojica muslimanske vjeroispovesti, počeli su da rade na stolici prije sedam dana. Po strani su ostavili sve ostale porudžbine kako bi mogli da je završe na vrijeme.

"Ovo je projekat mog života i uzbuđen sam zbog toga. Drago mi je što radim to i nijesam mogao vjerovati da sam ja dobio da radim tu stolicu", kazao je Edin za bosanske medije.

Stolica na kojoj će biti rimokatolički poglavar, kada 6. juna dođe u Sarajevo, izrađena je od kvalitetnog orahovog drveta, a Salem i Edin će u svojoj maloj radionici obaviti ukrasna rezbarenja.

Porodična radionica Hajdarovac poznata je po izradi vjerskih suvenira, kako za brojne tekije i džamije u Bosni i Hercegovini, tako i za Međugorje.

Avaz.ba

Portal Analitika