Fudbal

UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv oba saveza

Evropska fudbalska federacija (UEFA) pokrenula je diciplinski postupak i protiv crnogorskog i protiv ruskog fudbalskog saveza zbog incidenata na meču kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine.
UEFA pokrenula disciplinski postupak protiv oba saveza
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Fudbalski savez Crne Gore tereti se za lošu organizaciju utakmice koja nije odigrana do kraja, a oba saveza su optužena zbog paljenja baklji i ubacivanja tvrdih objekata na teren od stane domaćih i gostujućih navijača.

Unošenje tih nedozvoljenih sredstava na tribinu je još jedan u nizu propusta u organizaciju utakmice.

Rusi su podnijeli formalnu žalbu UEFA, zahtijevajući da im se dodijeli pobjeda. Pobjeda Rusije službenim rezultatom 3:0 je izvjesna, dok je dijapazon kazni prilično širok.

U najboljem slučaju, Crna Gora će nekoliko utakmica igrati pred praznim tribinama. Najvjerovatnije, "sokoli" će protiv Lihtenštajna u junu i Austrije u oktobru igratibez podrške navijača, a jedna od mogućnosti, mada manje vjerovatna, je da Crna Gora odigra jedan ili dva meča kao domaćin na neutralnom terenu.

Moguće je i da se našoj selekciji oduzmu bodovi - jedan, dva ili tri, a možda i da iz nekog bodovnog minusa krene u naredni takmičarski ciklus, ali to je teško očekivati.

Jedino sigurno je da će FSCG platiti žestoku novčanu kaznu.

Podsjetimo, meč na stadionu pod Goricom prekinut poslije serije incidenata. U prvom minutu bakljom je pogođen ruski golman Igor Akinfejev, koji je odmah prebačen u bolnicu, a navijač koji ga je pogodio se predao, a danas je Vijeće Osnovnog suda u Podgorici odbilo prijedlog Osnovnog državnog tužilaštva i pustilo ga da se brani sa slobode.

Utakmica je prekinuta nakon drugog izgreda i odluke delegata UEFA, pri rezultatu 0:0.

U 67. minutu dosuđen je sumnjiv penal za Rusiju, ali je Poleksić odbranio Širokovu. Meč je prekinut odmah poslije penala, jer je Kombarov prijavio da je pogođen predmetom bačenim sa tribina. Došlo je i do koškanja navijača dva tima, a sudija je bez razmišljanja prekinuo meč.

rtcg.me

Portal Analitika