NATO

STOLTENBERG: O članstvu CG u NATO ne odlučuje Rusija

NATO će do kraja godine procijeniti da li će Crna Gora biti članica Alijanse, ponovio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. O članstvu u NATO-u odlučuje 28 zemalja članica i niko drugi nema pravo da se miješa ili pokuša da uloži veto i to važi za Rusiju, poručio je generalni sekretar, prenosi RTCG.
STOLTENBERG: O članstvu CG u NATO ne odlučuje Rusija
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On je u u spoljnopolitičkom Odboru Evropskog Parlamenta kazao da su zemlje Blakana na dobrom evroatlanskom putu i da im treba podrška i EU i NATO-a. Odgovarajući na pitanja evropskih parlamentaraca, Stoltenberg je saopštio da je donošenje odluke o pozivu obećano do kraja godine.

„Crna Gora je zemlja kojoj smo obećali da ćemo procijeniti da li će biti članica NATO-a do kraja godine i to ćemo i uraditi“, saopštio je Stoltenberg.

Ako neko želi da bude član NATO onda o tome odlučuje 28 zemalja članica i zemlja koja se prijavila za članstvo.

"Niko drugi nema pravo da se miješa illi pokuša da uloži veto i to naravno važi za Rusiju. Jer ona na taj način pokušava da ponovo uspostavi određenu sferu uticaja, gdje bi kontrolisala svoje susjede“, bio je jasan Stoltenberg.

On je predočio da je "Zapadni Balkan zona u kojoj su EU i NATO odlično djelovali zajedno, na Kosovu NATO ima snage koje su bitne za mir i bezbjednost, zbog čega su Priština i Beograd zadovoljni".

On je dodao da su zapadnobalkanske zemlje primer kako EU i NATO preuzimaju odgovornost za stabilizovanje svog susjedstva, jer imaju moralnu obavezu da djeluju, ali i zato što stabilizujući Zapadni Balkan jačaju sopstvenu bezbjednost.

Generalni sekretar NATO je ocijenio da je "Zapadni Balkan područje s velikim izazovima". "Ima problema koji se ne smiju potcijeniti, a to je, pored ostalog sposobnost Bosne i Hercegovine da napreduje ka članstvu u NATO. Tamo nije bilo mnogo reformi i naročito kad je riječ o odbrani postoje određena svojstva koja nekoj zemlji omogućavaju da postane članica Atlantskog saveza", rekao je Stoltenberg.

On kaže da dosadašnje iskustvo na Zapadnom Balkanu pokazuje da se kad NATO i EU tamo zajedno rade.

„Mi ćemo nastaviti da zajedno radimo na Zapadnom Balkanu, jer su tamošnje zemlje na putu transatlantske saradnje i treba im u tome pomoći", rekao je Stoltenberg.

rtcg.me

Portal Analitika

Komentari (6)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
V Vasojević Da, da
31.03.2015. 14:23

Posto pises Crbine, da ti kazem Dukljanine ili Črnogorče., da si promasio temu.Nisam komentarisao sta je bolje a sta je losije po Crnu Goru.Komentar se odnosio na to, da Crna Gora nije u stanju da samostalno donosi odluke i da pod pritiskom bilo Rusije bilo Amerike ili nekog treceg postupa.Nema svoje ja.To je poenta.

1
0
D Da,da Rusi i Crbi...
31.03.2015. 12:40

...sviraju a "rominisani europevci pevaju" po "taktu:"bombe bačaj"-ka onomad na fuzbal-đe je jopet "provrela" prađedovska krv:"prodavaili žito TURCIMA-da bi Crnogorci ostali brez ljeba"! Izvoli narode-sve smo raspordali-ostaše im samo exs obrazi za buvljak zvani montenegro-koje ga sinoć "o b r a n i RTCG"-na nečesovu R E P L I K U-a nije,nije replika no LETIGA.braćo moja Crnogorci-danas za dovijeka-lelek i kuku...?! Da,da...s'vama kakvi ste lelek..m u k-m u t!

0
1
V Vasojević
31.03.2015. 07:38

Tačno, ne odlučuje Rusija, ali odlučuje Amerika.Gradjani sigurno ne odlučuju.Crna Gora igra kako Ameri sviraju i to je poruka ovog gospodina da se vlast u Crnoj Gori slučajno zanosi da je nezavisna...No no, evo prutića, no no...

2
4
D Da, da
31.03.2015. 11:46

Bolje kako da ne, Ameri Vaso Crbine, nego da nam korumpirani sistem Ruski ili Srpski sviraju. Zar nijesi uvidio da su politicari u CG skolu ucili u Belemgradu I Moskvi. PS. Bolje Crbine da CG udomite Kini.

0
1
A Anonimno-894539444
30.03.2015. 22:32

Eto ponovo dislike-ova koji ne mogu da progutaju svoj jadni ponos i priznaju da se iza pozornice vode pregovori NATO i Rusije, kompromisna podjela teritorije, definisanje neutralne zone itd. Rusija je nuklearna sila, tim dovoljno da bude garant oducivanja o sudbinama malih drzava, rame uz rame sa ostalim svjetskim silama. SVidjelo se to vama ili ne. Meni se ne svidja ali ne mogu ubjedjivati sebe da je 2+2 isto sto i 5. Zato batalite to sa "ne moze" Rusija. Sto joj mi mozemo ucinjeti je da njenom golmanu bacimo baklju na glavu. Samo toliko.

4
5
Z Za malu djecu
30.03.2015. 20:40

,,,NATO će do kraja godine procijeniti da li će Crna Gora biti članica Alijanse, ponovio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. O članstvu u NATO-u odlučuje 28 zemalja članica i niko drugi nema pravo da se miješa ili pokuša da uloži veto i to važi za Rusiju, poručio je generalni sekretar, prenosi RTCG.,,,, UF.uf ,nemoj nam reci pa Moldavija,Ukrajina, Gruzija bi sjutra u NATO a vi da smijete sjutra bi ih primili ali necete jer ne smijete od Rusije -tako i primanje Crne Gore u NATO zavisice od STEPENa RUSIJE i procjene tih28.zemalja koliko je RUSIJA rotivljena sirenju NATA to je jasno ostalo su sve price za malu Djecu.

6
11