NATO

STOLTENBERG: O članstvu CG u NATO ne odlučuje Rusija

NATO će do kraja godine procijeniti da li će Crna Gora biti članica Alijanse, ponovio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. O članstvu u NATO-u odlučuje 28 zemalja članica i niko drugi nema pravo da se miješa ili pokuša da uloži veto i to važi za Rusiju, poručio je generalni sekretar, prenosi RTCG.
STOLTENBERG: O članstvu CG u NATO ne odlučuje Rusija
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On je u u spoljnopolitičkom Odboru Evropskog Parlamenta kazao da su zemlje Blakana na dobrom evroatlanskom putu i da im treba podrška i EU i NATO-a. Odgovarajući na pitanja evropskih parlamentaraca, Stoltenberg je saopštio da je donošenje odluke o pozivu obećano do kraja godine.

„Crna Gora je zemlja kojoj smo obećali da ćemo procijeniti da li će biti članica NATO-a do kraja godine i to ćemo i uraditi“, saopštio je Stoltenberg.

Ako neko želi da bude član NATO onda o tome odlučuje 28 zemalja članica i zemlja koja se prijavila za članstvo.

"Niko drugi nema pravo da se miješa illi pokuša da uloži veto i to naravno važi za Rusiju. Jer ona na taj način pokušava da ponovo uspostavi određenu sferu uticaja, gdje bi kontrolisala svoje susjede“, bio je jasan Stoltenberg.

On je predočio da je "Zapadni Balkan zona u kojoj su EU i NATO odlično djelovali zajedno, na Kosovu NATO ima snage koje su bitne za mir i bezbjednost, zbog čega su Priština i Beograd zadovoljni".

On je dodao da su zapadnobalkanske zemlje primer kako EU i NATO preuzimaju odgovornost za stabilizovanje svog susjedstva, jer imaju moralnu obavezu da djeluju, ali i zato što stabilizujući Zapadni Balkan jačaju sopstvenu bezbjednost.

Generalni sekretar NATO je ocijenio da je "Zapadni Balkan područje s velikim izazovima". "Ima problema koji se ne smiju potcijeniti, a to je, pored ostalog sposobnost Bosne i Hercegovine da napreduje ka članstvu u NATO. Tamo nije bilo mnogo reformi i naročito kad je riječ o odbrani postoje određena svojstva koja nekoj zemlji omogućavaju da postane članica Atlantskog saveza", rekao je Stoltenberg.

On kaže da dosadašnje iskustvo na Zapadnom Balkanu pokazuje da se kad NATO i EU tamo zajedno rade.

„Mi ćemo nastaviti da zajedno radimo na Zapadnom Balkanu, jer su tamošnje zemlje na putu transatlantske saradnje i treba im u tome pomoći", rekao je Stoltenberg.

rtcg.me

Portal Analitika