Društvo

Studiranje u SAD-u novo i potpunije iskustvo učenja

Programi studiranja u Sjedinjenim Amerčkim Državama SAD crnogorskim studentima pružaju novu i potpuniju vrstu iskustva, učenja i studiranja, poručila je šefica Odjeljenja za medije i kulturu Ambasade te države u Podgorici Sanšajn Ajson.
Studiranje u SAD-u novo i potpunije iskustvo učenja
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ona je večeras, na otvaranju Sajma američkih fakulteta, kazala da želi tom prilikom da promoviše početak rada savjetodavnog Education USA centra, koji služi kao pomoć crnogorskim studentima koji žele da nastave studije u Americi, prenosi agencija MINA.

 “Budući da u SAD-u postoji preko četiri hiljade univerziteta smatrali smo da bi bilo zgodno da oni koji su studirali na nekoliko desetina tih univerzuiteta upoznaju crnogorske studente o iskustvu i životu tokom studija u SAD-u”, kazala je Ajson novinarima u Američkom uglu.

Ona je rekla da se sajam te vrste održava drugi put i da joj je posebno drago što je prošle godine na ovom sajmu jedan student aplicirao i dobio punu stipendiju.

“Program može da pruži apsolutno sve. Programi amerčkih univerziteta, sa mnogo različitih akademskih, sprotskih programa i vannastavnih aktivnosti, crnogorskim studentima nude potpuno novu i potuniju vrstu iskustva, učenja i studiranja”, poručila je Ajson.

Savjetnica mreže Education USA, Anica Vujinović, kazala je da očekuje mnogo više od ovog sajma nego od prethodnog.

 “Želim da podstaknemo znatiželju kod studenta i da ih obavijestimo da je san o studiranju u SAD-u realan”, poručila je ona.

Vujinović je kazala da za program studiranja u SAD-u potrebno puno više rada, strpljenja i više vremena nego u crnogorskim uslovima.

Prema njenim riječima, priprema treba da počne minimum 12 mjeseci ranije, čak i 24 mjeseca.

 “Sigurna sam da svi oni koji su zainteresovani, imaju hrabrost i volju mogu da nađu svoje mjesto na nekom od amerčkih univerziteta uz značajnu ako i ne potounu finanasiju podršku”, poručila je Vujinović.

Ona je kazala da je na Sajmu predstavljeno je oko 50 fakulteta, pojašnjavajući da je za sjutra predviđeno savjetovanje o konkretnoj proceduri prijavljivanja na američke univerzitete, prezentacije o proceduri u procesu apliciranja koje se tiče studenstkih viza i savjetovanje za one koji žele da upišu master ili doktorske studije u SAD-u.

 “U narednom periodu ćemo imati jednom sedmično savjetovanje za osnovne i postiplomske studije, kao i pripreme za testove. Obilazećemo Crnu Goru kako bi svi zainteresovani đaci i studenti mogli doći do informacija”, kazala je Vujinović.

Portal Analitika