Društvo

Održana manifestacija “Teddy Bear Hospital” u Mall of Montenegru

Manifestacija “Teddy Bear Hospital” održana je proteklog vikenda u tržnom centru Mall of Montenegro. Glavni organizator manifestacije je Dječija kreativna igraonica Urban Kids iz Podgorice, u saradnji sa MoMSIC Montenegro, a uz podršku već pomenutog šoping centra.
Održana manifestacija “Teddy Bear Hospital” u Mall of Montenegru
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o jednoj interaktivnoj i edukativnoj manifestaciji, koja je  okupila  ljekarske ordinacije,  farmaceutske kuće , zastupnike određenih proizvoda ,  te  najmlađe učesnike iz predškolskih ustanova  i njihove medvjediće i lutkice  .

Cilj manifestacije je smanjivanje dječijeg straha od ljekara te približavanje bolnica i bolničkog miljea najmlađima. Željeli smo  da im pokažemo da su bolest i borba protiv nje dio svakodnevnog života te da ne trebaju nužno biti povezani sa neugodnim iskustvom.

„Bolnica 'je  bila osmišljena u šarenim bojama, podijeljena u  5 segmenata - čekaonica,pedijatrijska,  stomatološka   I oftalmološka ordinacija, I na kraju niza apoteka  gdje su  djeca mogla da „podignu“ prepisane „ljekove „za svoje bolesne igračkice. Kao ljekovi poslužili su zdravi kolačići “ Biobella”, voće I Barni kolačić. Apoteka je na neki način poslužila i kao dio istraživanja-čemu će se djeca prije okrenuti, voću ili slatkišima.

U čekaonici su  volonteri uzimali osnovne podatke na simpatičnom kartonu.

Ljekari, studenti i volonteri pokazali su  djeci i njihovim Teddy bear pacijentima šta se to dešava u bolnici.Djeca su bila  dio zabavne atmosfere i na jedan interesantan način  kroz razne radionice naučila  kako da brinu o svom zdravlju, sigurnosti i šta da očekuju kada dođu u bolnicu.

laurus30m

Organizatori veliku zahvalnost duguju prije svega  ljekarima  dr Žani Popović ( Stomatološka Poliklinika” Dental Protection “), Dr Vjeri Janković ( Pedijatrijska ordinacija” Dr Mica” ), i dr Biljana Jovović Pepić ( Očna ordinacija “Dr Jovović ) koji su sa svojim timom ordinirali u improvizovanoj bolnici za medvjediće doprinijevši na taj način jednom veoma humanom cilju : osloboditi djecu straha od bijelog mantila.  Njima su u velikoj mjeri pomagali volonteri medicinskog fakulteta I članovi MoMSIC-a .

Ovom projektu rado su se odazvali brojni vrtići iz Podgorice ( PPU “ Maša”, PPU” čARLI čAPLIN”, PPU “ Kockica “, PPU “ Pinokio “, Kreativno edukativni centar “ Zvjezdice “, Modna agencija  “ Super Star Model Agency”, Plesni studio “ Matrix “, kao i  djeca iz Urban Kids-a.

Djeca iz vrtića su su se predstavila  bogatim zabavno-muzički m programom, a mnogi od njih su uradili veoma lijepe likovne radove koji su krasili improvizovanu bolnicu. Prije dolaska na manifestaciju vaspitači I roditelji su djecu pripremili na taj način što su smišljali bolesti svojim igračkama.Djeca su najčešće dolazila sa svojom igračkom zbog slomljene noge ili ruke, neke mede je  boljela glava ili stomak, neki su kašljali, povraćali, imali upalu njuške.. Bilo je tu i krvarenja, boli u srcu, velike zubobolje. Djeci su studenti  I ljekari davali mogucnost da se služe stetoskopom i ostalim instrumentima, učili ih kako da pravilno peru zube,pregledali su medama vid a usput su se i djeca prekontrolisala. Student stomatološkog fakulteta Jovan Dašić održao je djeci I roditeljima veoma zabavno interaktivno predavanje o značaju oralne higijene I oralnog zdravlja kod djece predškolskog uzrasta.

NPO asistent Jusuf Kadić je sa svojim timom volontera, kroz igru i priču koja je bila edukativnog karaktera, umnogome doprinio da djeca  sam taj dolazak doktoru shvate kao neku vrstu igre.  Djeca su po zavrsetku svega ovoga, dobijala  sertifikate o hrabrosti u liječenju svog medvjedića.Sertifikat je ujedno I potvrda da su djeca bez straha prošla kroz sve navedeno.

Mališani su sa osmjehom na licu izlazili iz ordinacija a to  je organizatorima bio najveći poklon.

Projekat je zabilježio veliko interesovanje i blizu dvije stotine mališana je učestvovalo u istom.

Roditelji su na kraju popunili anketu. Odgovori svih učesnika istraživanja na pitanja o dopadljivosti i utiscima ove manifestacije su veoma pozitivni I svima se veoma dopada. Mnogi su kao komentar izrazili želju da je  ovu manifestaciju  potrebno  ponavljati I da je veoma korisna.

 “ Sreća bi bila da ima više ovakvih manifestacija. Sve pohvale”. “ Jako mi se dopada. Bilo bi lijepo da ima I češće ovakvih manifestacija”.  “ Vrlo korisno, posebno za djecu koja imaju otpor prema odlasku kod doktora.”

Ovo su odgovori ispitanika na pitanja sa slobodnim odgovorima o utiscima vezanim za ovu manifestaciju.

O zdravstvenim I prehrambenim navikama dobili smo razlicite podatke, pa sa  jedne strane ima odgovora da djeca nikada nisu bila kod stomatologa, da jednom dnevno peru zube, nekoliko puta u toku dana igraju igrice I gledaju crtaće u trajanju do 30 minuta. S druge strane, neki roditelji su odgovorili da djeca peru zube 3 puta dnevno, posjecuju redovno stomatologa, nekoliko puta sedmicno imaju fizicke aktivnosti I rjedje igraju igrice.

Sponzori Manifestacije su Cryo-Save (evropska banka matičnih ćeija), Curaprox Montenegro, Biobella Cookies, a tu su I firme Nall, Neregelia I Netpharm koje su svojim štandovima upotpunile manifestaciju.

Djeca su se zabavljala uz maskote Medvjedića  Barnija, Miki I Mini a za facepainting se pobrinula Emica Krivokapić koja je mališane maskirala u njihove omiljene junake .

Zbog uspješnosti i  velikog odziva organizatori su  odlučili  da manifestaciju organizuju  tradicionalno.

Portal Analitika