Abiznis

KEKOVIĆ: Drastična diskriminacija Sandre Obradović

Današnju najavu menadžmenta da će predsjednici Sindikata Kombinata aluminijuma Podgorica Sandri Obradović otkazati ugovor o radu smatramo novom i drastičnom antisindikalnom diskriminacijom koja se prema njoj kontinuirano vrši u toj kompaniji, a koja je ovoga puta direktna posljedica njenog pokušaja da se, ovih dana, izbori za pravo na godišnji odmor svih zaposlenih u KAP-u, ocijenili su u Uniji slobodnih sindikata (USSCG).
KEKOVIĆ: Drastična diskriminacija Sandre Obradović
Portal AnalitikaIzvor

U dopisu upučenom stečajnom upravniku KAP-a Veselinu Perišiću i šefu menadžerskog tima u fabrici Nebojši Dožiću, generalni sekretar USSCG Srđa Keković navodi da su od Obradovićke danas dobili informaciju da joj je u razgovoru sa nadređenima saopšteno da će joj 1. aprila biti otkazan ugovor o radu.

“Da se radi o namjernom i spektakularnom otkazu potvrđuje i činjenica da je jedan od crnogorskih portala za tu činjenicu znao i objavio je prije nego što je to sama koleginica Obradović saznala. Nije prvi put da se u KAP-u vrši antisindikalna diskriminacija prema Sandri Obradović. Za to postoje brojni dokazi, o čemu su mediji u više navrata pisali. Sve je to bila direktna posljedica njenog profesionalnog obavljanja uloge predsjednice Sindikata KAP-a, i predanog zastupanja članova tog sindikata. Istovremeno, Obradović je savjesno i marljivo obavljala radne zadatke na poslovima na kojima je bila raspoređena. Svjedoci smo da je, i u procesu stečaja u A.D. KAP Obradović trpjela direktne pritiske, prvo kroz prijetnju da neće biti među radno angažovanima, a zatim i kroz degradaciju sa pozicije “poslovođe skladišta HTZ” na poziciju “skladištara HTZ”, zbog čega joj je zarada bila značajno manja navodi se u dopisu USSCG.

Očita je namjera menadžmenta, ističu u USSCG, da se otkazom predsjednici Sindikata KAP-a pošalje poruka svim članovima tog sindikata, kako bi se zastrašili i obeshrabrili u borbi za svoja prava.

“Međunarodne konvencije i Zakon o radu Crne Gore propisuju da predstavnik sindikata zbog obavljanja sindikalnih aktivnosti ne može biti pozvan na odgovornost niti na bilo koji način doveden u nepovoljniji položaj. Osim toga, članom 182 Krivičnog zakonika Crne Gore propisana je novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine za one koji svjesnim kršenjem zakona ili na drugi protivpravan način spriječe ili ometaju sindikalno organizovanje i djelovanje”, navedeno je u dopisu.

U USSCG-u poručuju da neće dozvoliti ovakvo postupanje prema Obradović, koja je ujedno i član najužeg rukovodstva USSCG i Sindikata metalskih radnika Crne Gore.

“Zbog toga Vas ovom prilikom pozivamo da preispitate Vašu odluku i odustanete  od namjere otkazivanja Ugovora o radu predsjednici Sindikata KAP-a, koleginici Obradović. U protivnom USSCG će stati u zaštitu njenih prava i o ovoj gruboj antisindikalnoj diskriminaciji obavijestiti i zatražiti pomoć od svih nadležnih institucija u zemlji i inostranstvu. Takođe, pozvaćemo članove Sindikata KAP-a da organizovanjem dozvoljenih oblika sindikalne borbe zaštitimo koleginicu Obradović od otkaza”, zaključuje se u dopisu.

 
 
 
Portal Analitika