NATO

Evropski pokret predstavio rezultate projekta “Prema EU”

Evropski pokret u Crnoj Gori organizovao je danas pres konferenciju na kojoj su predstavljeni rezultati projekta „Prema EU“. Projekat „Prema Eu“ realizovan je u prethodnih 14 mjeseci u saradnji sa Evropskim pokretom u Srbiji, finansiran iz komunikacionogbudžeta Evropske unije u Crnoj Gori.
Evropski pokret predstavio rezultate projekta “Prema EU”
Portal AnalitikaIzvor

Momčilo Radulović, predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori,  rekao je da je projekat imao za cilj da skrene pažnju lokalnim zajednicama u centralnoj Crnoj Gori na proces evropskih integracija, a njimeje bilo obuhvaćeno šest crnogorskih gradova: Cetinje, Podgorica, Danilovgrad, Nikšić, Mojkovac i Kolašin.

„Ciljne grupe ovog projekta su bile maturanti i studenti, poljoprivredna zajednica i preduzetnici koji su se kroz niz edukativnih seminara i info-sesija uz pomoć domaćih eksperata i eksperata iz Republike Hrvatske i Republike Srbije upoznali sa prilikama i izazovima koje proces evropskih integracija donosi kao i na koji način se najbolje prilagoditi EU politikama“ rekao je Radulović.

„Organizovana su dva Kampa za mlade na Cetinju, gdje se 60 crnogorskih studenata i maturanata na interaktivan način upoznalo sa načinom pregovora Crne Gore sa EU kroz simulaciju bilateralnog screeninga, omladinskim politikama u EU i mogućnostima koje im se nude u takvoj zajednici. Preduzetnici su kroz tri jednodnevne info-sesije imali priliku da se informišu o sistemima mjera za podsticanje preduzetništva prije i nakon ulaska u EU, kako na najbolji način da prilagode svoje poslovanje i budu konkurentni na jedinstvenom evropskom tržištu. Poljoprivrednici su se, takođe, kroz 3 edukativna seminara upoznali sa zajedničkom poljoprivrednom politikom, IPARD like programom bespovratne pomoći, iskustvom Hrvatske u procesu pregovora u oblasti poljoprivrede i izazovima, prilikama ali i najčešćim zabludama koje nastaju kao proizvod nedovoljne informisanosti o EU integracioonom procesu“, kazao je Radulović.

Radulović je govorio o značaju ovog projekta posebno u dijelu  što su predstavnici Delegacije Evropske unije direktno učestvovali u realizaciji projektnih aktivnosti na terenu. Rezultati projekta, između ostalih su, i informativna brošura „Što nam Evropa donosi“ , kao i flajeri koji će ciljnim grupama služiti kao priručnik sa relevantnim informacijama.

Alberto Kamarata, šef sektora za politiku, evropske integracije i privredu iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, je istakao značaj projekata ovakve vrste zbog samog načina informisanja o pitanjima pristupanja EU. Naglasio je da je naš zajednički zadatak da pojasnimo i pojednostavimo ključne poruke u  informisanju građana Crne Gore.

„Evropski pokret je targetirao tri važne socijalne grupe-studente, farmere i mala i srednja preduzeća i svi su oni imali priliku da nauče o benefitima članstva u Evropskoj uniji na poljima edukacije, poljoprivredne politike, uticaja na ekonomiju a istovremeno o izazovima procesa EU integracija“, kazao je Kamarata.

Cammarata je istakao da je Projekat takođe pokazao važnost predstavljanja jasne i razumljive informacije građanima umjesto upotrebe tehničkog žargona i komplikovanog vokabulara koji samo udaljava ljude.

„Moramo uložiti veće napore u prenošenju uspješnih priča dosadašnjih uticaja na proces pristupanja kao i asistenciju Evropske unije u ovoj zemlji.Da podsjetim, u periodu od 2007 i 2013 godine Crna Gora je bila u mogućnosti da iskoristi više od 235 miliona eura kroz IPA projekte i iskoristiće više od 270 miliona eura u periodu od 2014 do 2020 godine kroz IPA II. Sa novcem Evropske unije mnogo uspješnih projekata, sa pozitivanim uticajem na kvalitet života, je dosada implementirano. Uzmimo, na primjer, rekonstrukciju dveju željezničkih dionica, Bar –Vrbnici i Trebaljevo-Kolašin,  u vrijednosti od 10 miliona eura.“ zaključio je Kamarata.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
A Anonimno-222177045
30.03.2015. 17:09

Ova NVO je prodavac magle i prašine i sramota za Crnu Goru jer to što oni pokušavaju da javno predstave kao smislenu i korisnu aktivnost je toliko smiješno i diletantski da nas to sve sramoti kao društvo . Uzeti stotinak hiljada eura za besmislice je zločin u društvu u kom ima gladnih i to mnogo ,mnogo više nego što bi to objektivno trebalo da bude . NVO na crnogorski a izgleda i balkanski način su veliko zlo i nanose društvu veliku štetu .

0
0