Svijet

Pregovori o Iranu još uvijek na mrtvoj tački

Ministri spoljnjih poslova Irana i šest svjetskih sila nastavili su pregovore u namjeri da sklope preliminarni dogovor. Manje od dva dana prije isteka roka za sastavljanje nacrta sporazuma o iranskom nuklearnom programu diplomatski izvori tvrde da je dogovor neizvjestan.
Pregovori o Iranu još uvijek na mrtvoj tački
Portal AnalitikaIzvor

Iran, SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Rusija i Kina već danima vode pregovore u Lozani pokušavajući da se pomjere sa mrtve tačke, ali zvaničnici upozoravaju da bi pokušaji da se postigne okvir sporazuma mogli propasti, prenosi Tanjug.

U pregovorima, koji se održavaju u hotelu iz 19. vijeka sa pogledom na jezero Ženeva, učestvuju američki državni serketar Džon Keri i ministri spoljnjih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif, Velike Britanije Filip Hemond, Francuske Loran Fabijus, Njemačke Frank-Valter Štajnmajer, Rusije Sergej Lavrov i Kine Vang Ji.

Šest svjetskih sila traže da Iran suspenduje najspornije djelove nuklearnog programa na više od 10 godina, dok Teheran, koji negira da pokušava da ovlada tehnologijom pravljenja nuklearnog oružja, za uzvrat traži okončanje sankcija koje su uništile privredu Irana.

Dok su neka pitanja u pregovorima riješena, postoji nekoliko stvari oko kojih dvije strane do sada nijesu uspijevale da se dogovore.

Diplomatski izvor agencije TAS je izjavio da nije jasno da li Iran i šest svjetskih sila mogu postići dogovor narednih dana.

"Postoje razlike u stavovima i one su u nekim aspektima značajne... Mi smo spremni da nastavimo rad i razmotrimo moguće opcije. Ali samo će naredni sati provedeni u sali za sastanke pokazati šta će proisteći iz toga", rekao je ovaj izvor.

Iako se očekivao i dolazak turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, on se u Lozani nije pojavio nakon što je optužio Iran da želi da uspostavi dominaciju na Bliskom Istoku.

Erdogan je rekao da prati situaciju Jemenu i da će naredne nedjelje, svakako, posjetiti Iran.

Erdogan je to izjavio na konferenciji za novinare u Istanbulu u jeku spekulacija da bi njegova posjeta Teheranu mogla biti otkazana zbog vazdušne ofanzive na snage Huta u Jemenu koju sprovodi koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, navodi Rojters.

Iran je, u međuvremenu, tražio od turskog otpravnika poslova u Teheranu da objasni Erdoganove oštre kritike na račun uloge Irana u Jemenu i regionu.

Turska je podržala koaliciju koja bombadruje šiitske Huti pobunjenike u Jemenu.

Erdogan je u četvrtak tražio da se Iran i terorističke grupe povuku iz Jemena i optužio je Iran da se miješa u unutrašnje stvari drugih zemalja u regionu, navodeći kao primjer savjetovanje i koordinisanje šiitskih oružanih formacija u borbi protiv džihadističke organizacije Islamska država.

"Cilj Irana je da poveća svoj uticaj u Iraku. On pokušava da protjera Islamsku državu iz regiona samo zato da bi zauzeo njeno mjesto", kazao je Erdogan.

Portal Analitika