Zanimljivosti

Dijeta koja smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti

Nakon skoro decenije istraživanja, naučni tim Univerziteta u Čikagu zaključio je da su osobe, koje su držale tzv “Mind” dijetu, smanjile rizik od pojave Alchajmerove bolesti za 39 do 54 odsto.
Dijeta koja smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Čak i osobe koje su umjereno sprovodile dijetu osjetile su njeno blagotvorno dejstvo - kod njih je rizik za nastanak oboljenja opao za oko 35 odsto.

"Mind" dijeta predstavlja kombinaciju Mediteranske i "Dash" dijete (koja je ove godine već peti put proglašena najzdravijom dijetom na svijetu, i za koju je utvrđeno da pomaže u borbi protiv demencije).

"Mind" dijetu lakše je držati od Mediteranske dijete jer ne nalaže svakodnevno konzumiranje ribe, već samo jednom nedjeljno. Živinsko meso i bobičasto voće potrebno je jesti dvaput nedjeljno, orašaste plodove skoro svaki dan, a mahunarke tri do četiri puta. Tri porcije integralnog hljeba, salatu, porciju povrća i čašu vina treba konzumirati svaki dan.

Ali, ključno je i ono što ne jedete - dozvoljeno je manje od jedne porcije sira nedjeljno, a puter, crveno meso, slatkiše, i brzu ili prženu hranu ne treba jesti gotovo nikad.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika