Zanimljivosti

Peugeot: Nove boje u kojima uživa i čulo dodira

Napredak u tehnologiji farbanja automobila omogućio je proizvođačima da u ponudu uključe nove, specijalne vrste boja po pristupačnim cijenama. Tako je Peugeot razvio mat boje sa teksturom koje osim estetskih prednosti donose poboljšanja u pogledu otpornosti na habanje i trajnosti.
Peugeot: Nove boje u kojima uživa i čulo dodira
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kupci restilizovanog modela Peugeot 208 od ljeta će prilikom nabavke automobila moći da poruče dvije nijanse specijalne mat boje, "Ice Grey" i "Ice Silver", po kojima će se izdvajati od ostalih vozila na ulicama.

Riječ je o novoj tehnologiji farbanja koja za razliku od standardnih mat boja, ili jeftinijih opcija - mat folija, ima teksturu, reflektuje svjetlost i ne prikriva krivine i zaobljenja na spoljašnjosti automobila, već ih naglašava poput klasičnih boja.

Peugeot ističe da su nove boje otpornije na habanje i lakše za održavanje od kovencionalne mat farbe.

Osim toga, tako ofarban automobil bolje podnosi česta pranja pod visokim pritiskom vode kao i mašinsko pranje "na četkama".

Prilikom postupka nanošenja boje na automobil, antikorozivna zaštita i osnovna boja nanose se kao i kod metalik farbe, a inovacije su primijenjene u završnom sloju.

Specijalnom tehnikom lakiranja, sa posebnim lakom koji sadrži čestice silike, formiraju se mikro balončići poliamida.

Na taj način dobija se mat efekat koji je otporniji na spoljne uticaje i mnogo je lakši za održavanje od tradicionalne mat boje.

Inženjerima su radili skoro četiri godine na novoj tehnologiji prije nego što je ona postala dostupna na jednom produkcijskom modelu.

Kada se u junu 2015. restilizovani Peugeot 208 nađe u prodajnim salonima, kupci će novu mat boju moći da naruče uz doplatu koja je ista kao i za takozvane "perl" boje - ispod 800 eura, odnosno platiće 180-200 eura više nego što bi morali da izdvoje za metalik boju.

Peugeot tvrdi da će nove mat boje trajati onoliko koliko iznosi vijek automobila.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.