Svijet

NJEMAČKA : Uvode putarinu od 130 EUR

Donji dom njemačkog parlamenta, Bundestag, usvojio je kontroverzni zakon kojim se od naredne godine uvodi putarina od 130 EUR godišnje za vozače koji koriste autoputeve.
NJEMAČKA : Uvode putarinu od 130 EUR
Portal AnalitikaIzvor

Zakon je usvojen uprkos tome što EU još ispituje da li su takve putarine diskriminacija vozača iz inostranstva, prenosi Tanjug.

Za Zakon o uvođenju putarina za korišćenje autoputeva glasala su 433 poslanika, njih 128 je bilo protiv, a šest uzdržano.

Iako će gornji dom parlamenta, Bundesrat, početkom maja razmotriti ovaj zakon, on nema ovlašćenja da spriječi njegovu implementaciju, što znači da će putarine, koje su izazvale žustru debatu u Njemačkoj, vjerovatno biti uvedene naredne godine.

Svi vozači koji koriste autoputeve u Njemačkoj moraće da plate putarinu, kao i vozači motora iz inostranstva, dok će onima sa njemačkim registracijama, koji će automatski plaćati putarinu kako za autoput tako i za velike saobraćajnice, novac biti indirektno vraćen kroz plaćanje manjeg poreza na motorna vozila.

Politički protivnici optužuju njemačkog kancelara, Angelu Merkel, da je putarinu uvela isključivo kako bi zadovoljila predsjednika bavarske Vlade, Horsta Seehofera, koji je konzervativnim Bavarcima obećao taj potez kao osvetu za austrijske i švajcarske putarine.

U tročlanoj vladajućoj koaliciji je i Seehoferova Hrišćansko-socijalna unija (CSU), a svaka stranka tražila je da se ispuni barem jedno njihovo predizborno obećanje kao cijena za ulazak u koaliciju na čelu s Merkel.

Ministar saobraćaja, Alexander Dobrindt, političar CSU-a, rekao je da će putarina donijeti 500 miliona EUR godišnje, koji će se uložiti u unaprijeđenje njemačkih saobraćajnica.

Portal Analitika