Region

SLOVENIJA: Najavljuje se rast BDP-a od 2,4 odsto

Vlada Slovenije je u proljećnoj procjeni privrednih kretanja najavila povećanje bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 2,4 odsto ove godine.
SLOVENIJA:  Najavljuje se  rast BDP-a od 2,4 odsto
Portal AnalitikaIzvor

Na privredni rast će i dalje povoljno uticati izvoz i investiciona aktivnost, a u skladu s povoljnim privrednim kretanjima biće i prilike na tržištu rada, prenosi Capital.ba.

Nivo cijena će ove godine biti u prosjeku niži nego prošle, prije svega zbog niskih cijena energenata, najavili su iz slovenačke Vlada i dodali da u naredne dvije godine, uz usporavanje rasta investicija očekuje nešto niži privredni rast, od oko dva odsto.

Vlada je usvojila prijedlog Zakona o zapošljavanju, samozapošljavanju i radu stranaca.


U skladu s direktivom EU uvodi se takozvano načelo „sve na jednom mjestu”, za sve strance koji budu tražili dozvole za boravak zbog zapošljavanja ili rada. Jedinstvenu dozvolu moći će da dobiju i stranci zbog sezonskog rada, posla kao samozaposlenih i prekograničnog obavljanja usluga, kao upućeni – detaširani radnici.

Te kategorije nijesu uključene u direktivu EU. 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.