Abiznis

Pejović: Usklađivanje sa evropskim propisima smanjiće utaju poreza

Usklađivanje s evropskim propisima i razmjena poreskih informacija s nadležnim institucijama EU, doprinijeće efikasnijoj kontroli naplate i smanjenju izbjegavanja plaćanja i utaje poreza, ocijenio je državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač, Aleksandar Andrija Pejović.
Pejović: Usklađivanje sa evropskim propisima smanjiće utaju poreza
Portal AnalitikaIzvor

On je, povodom otvaranja pregovora u Poglavlju 16 – Porezi, agenciji Mina-business kazao da će usklađivanje propisa u toj oblasti dovesti i do značajnog povećanja budžetskih prihoda i smanjenja nezaposlenosti.

Prema njegovim riječima, koristi od ovog poglavlja za Crnu Goru biće višestruke nakon stupanja u članstvo.

„Tako na primjer, naši građani će prilikom zapošljavanja u državama članicama EU uživati iste poreske olakšice koje ima i matični radnik. Značajna korist u sklopu ovog poglavlja se odnosi na liječenje s obzirom na to da su, prema propisima EU, bolnička i medicinska njega oslobođene od plaćanja poreza na dodatu vrijednost (PDV) za građane Unije“, naveo je Pejović.

On je dodao da će i uvoz polovnih vozila nakon pristupanja biti oslobođen plaćanja PDV-a.

Prednosti članstva će osjetiti i crnogorske kompanije kroz niže administrativne troškove za preduzetnike i smanjenje statističkih formalnosti, što će unaprijediti njihove aktivnosti unutar EU.

„Jednostavno, poslovanje će biti jednako bilo gdje na teritoriji članica EU“, kazao je Pejović.

Prema njegovim riječima, ocjene Evropske komisije iz svih dosadašnjih izvještaja nedvosmisleno govore o tome da je stepen usklađenosti crnogorskog zakonodavstva s pravnom tekovinom EU u ovoj oblasti na zadovoljavajućem nivou.

„Upravo stoga smo i već otvorili poglavlje“, rekao je Pejović.

Ministarstvo finansija i Poreska uprava, kako je dodao, predano rade kako bi crnogorsko zakonodavstvo što prije uskladili s pravnom tekovinom.

„Tako smo, u prvom kvartalu ove godine donijeli sedam zakona iz ove oblasti kojima se regulišu porezi na dodatu vrijednost, dohodak fizičkih lica, nepokretnosti, obavezno socijalno osiguranje, poreska administracija, takse na pristup određenim uslugama od opšteg interesa, upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja i na kafu“, podsjetio je Pejović.

On je kazao da slijedi dalji rad na usklađivanju zakonodavstva s evropskim propisima kako bi sistem u narednom periodu počeo funkcionisati na evropski način i prije pristupanja Crne Gore EU.

„Takođe, nastavićemo s izgradnjom i jačanjem institucija da bismo bolje sprovodili evropske obaveze i standarde“, poručio je Pejović.

U tom pravcu, kako je dodao, slijedi rad na daljem usklađivanju s propisima EU u oblasti PDV-a, akciza i direktnih poreza.

„Kad je riječ o administrativnim kapacitetima nastavićemo rad na jačanju infrastrukture i efikasne naplate poreskih obaveza. U tom dijelu je planirano uspostavljanje Centralne kancelarije za vezu i Kancelarije za razmjenu podataka u oblasti akciza“, saopštio je Pejović.

On smatra da će, možda, najizazovnije u okviru ovog poglavlja biti razvoj informacionog sistema Poreske uprave jer uporedna praksa zemalja članica govori da je za razvoj Sistema za razmjenu podataka u oblasti PDV-a potrebno oko 7,7 miliona EUR.

„Radi se o samo jednom u nizu informatičkih sistema koje je potrebno razviti najkasnije šest mjeseci prije datuma pristupanja EU, kako bi bili spremni za test usklađenosti, odnosno pokretanje serija dogovorenih probnih scenarija s Evropskom komisijom i s organima drugih država članica“, rekao je Pejović.

Portal Analitika