Abiznis

EU – GRČKA: Nema pomaka u pregovorima

Pregovori između Grčke i njenih povjerioca o popisu reformi, za koje Atina smatra da će podstaći državne prihode za tri milijarde EUR, nijesu nakon tri dana rezultirali pomakom.
EU – GRČKA:  Nema pomaka u pregovorima
Portal AnalitikaIzvor

Umjesto obećanog konkretnog popisa reformi, grčka delegacija je predstavila dokumente u elektronskom obliku na mobilnim uređajima, napisane na grčkom jeziku, prenosi SEEbiz.

“Popis je previše nejasan, nije vjerodostojan i ne može se provjeriti”, rekao je jedan diplomata EU o prijedlozima grčke Vlade koji su usmeno predstavljeni.

Evropska komisija (EK) čeka konačan popis reformi koje bi Grčka trebalo da joj pošalje narednih dana.

“Očekujemo taj popis početkom ove sedmice. Grčka godinama odlaže reforme”, rekao je potpredsjednik EK, Valdis Dombrovskis.

Reforme su preduslov koji su postavili Evropska centralna banka (ECB), EK i Međunarodni monetarni fond (MMF) za pružanje finansijske pomoći Grčkoj.

Predstavnici grčke Vlade i njenih povjerilaca pregovarali su ovog vikenda kako bi usuglasili popis reformi koje Grčka mora sprovesti.

Grčka bi ove sedmice trebalo da postigne sporazum sa povjeriocima kako bi dobila dio posljednje tranše pomoći, bez čega bi se mogla naći u nemogućnosti da servisira svoje dugove. Ukoliko se uspiju dogovoriti oko toga, ministri finansija zemalja članica eurozone mogli bi održati telefonsku konferenciju sredinom sedmice, ali to zasad još nije službeno potvrđeno.

Nagađa se i da bi se, u slučaju uspješnog završetka sadašnjeg programa finansijske pomoći i dogovora oko reformi koje Grčka mora sprovesti, ministri finansija eurozone mogli sastati na vanrednom sastanku nakon Uskrsa i odobriti isplatu posljednje tranše pomoći od 7,2 milijarde EUR.

Bez nove finansijske injekcije Grčka uskoro više neće moći da otplaćuje dugove i plaća državne službenike. Novac joj je potreban i za dokapitalizaciju banaka, nakon što su Grci samo u februaru iz banaka podigli preko sedam milijardi EUR u strahu od bankrota i mogućnosti da Grčka napusti eurozonu.

Portal Analitika