Abiznis

Danas glavna rasprava o kreditima u CHF

Glavna rasprava po tužbi Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) protiv Hypo Alpe Adria banke (HAAB), podnijete u ime klijenata koji su podigli stambene kredite sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima, trebalo bi da počne danas.
Danas glavna rasprava o kreditima u CHF
Portal AnalitikaIzvor

Krajem oktobra prošle godine u Osnovnom sudu je završeno pripremno ročište i početak glavne rasprave po tužbi protiv HAAB bio je zakazan 15. decembar.

Punomoćnik tužilaca, Vladan Đuranović, kazao je tada da je ročište odloženo bez ikakvog procesnog razloga.

On je naveo da nije razlog za odlaganje činjenica koju je sud naveo, da su spisi kod drugog vijeća istog suda radi rješavanja po žalbi na predlog za određivanje privremene mjere.

„Gdje god da su spisi, sud ih je mogao pribaviti i održati ročište, a zatim ih vratiti ukoliko su kod nekog od drugostepenih vijeća ili Višeg suda“, objasnio je Đuranović.

Sudija Osnovnog suda, Nataša Bošković, kazala je na pripremnom ročištu krajem oktobra da će sud u dokaznom postupku za glavnu raspravu saslušati u svojstvu parničnih stranaka svjedoke koje su predložili tužioci, obaviti uvid u pismene dokaze, ugovore o kreditu, izjave koje su potpisali tužioci i svu prateću kreditnu dokumentaciju koju je tužena strana dostavila.

Sud će, na predlog tužene strane, saslušati i bivše i sadašnje zaposlene u HAAB i obaviti uvid u elektronski zapis o propagandnim materijalima za kredite koje je banka odobravala.

CEZAP je 17. maja 2013. godine podnio tužbu podgoričkom Osnovnom sudu protiv HAAB u ime oko 300 klijenata.

Predstavnici CEZAP-a tvrde da je HAAB od majke banke iz Austrije dobila eure koje je dala klijentima, kojima nijesu ponuđeni švajcarski franci. Švajcarski franak, kako su naveli, formalno nije ni ušao u Crnu Goru, a valutna klauzula je postala plod špekulativnog ponašanja HAAB.

Iz banke su objasnili da je kamatna stopa po kojoj su odobravali namjenske stambene kredite u švajcarskim francima 2007. i 2008. godine bila ubjedljivo najpovoljnija na tržištu.

Iz HAAB-a su kazali da su u svakom momentu postupali u skladu sa zakonom, poštujući sve stavke ugovora.

Hypo Alpe Adria banka je, povodom aktuelne situacije izazvane rastom švajcarskog franka, odlučila da klijentima, ako žele konverziju u eure, smanji kamatnu maržu 15 odsto.

(MINA-BUSINESS) 

Portal Analitika