Svijet

"Bild" objavio dešavanja iz kokpita

Njemački list "Bild" objavio je djelove snimka sa jedne od crnih kutija aviona "erbas A320",koji ukazuju da se kopilot zaključao u kokpitu i namjerno oborio avion.Kopilot "Germanvingsa" Andreas Lubic, za kojeg se vjeruje da je namjerno srušio erbas A – 320 u utorak, je više puta tražio da pilot izađe iz kokpita.
"Bild" objavio dešavanja iz kokpita
Portal AnalitikaIzvor

Osim toga, njemački magazin “Bild“ ističe da je Lubic dva puta tražio da pilot Patrik Sondšimer ode do toaleta u prvih 20 minuta leta od Barselone do Dizeldorfa.

Snimak počinje tako što se kapetan Patrik S. izvinjava putnicima zbog 26-minutnog odlaganja u polijetanju, dodajući da će pokušati da nadoknadi vrijeme tokom leta od Barselone do Dizeldorfa, piše "Bild". 

Prema izvodima koje je njemački list objavio, kapetan kaže da nije imao vremena da ode do toaleta prije napuštanja Barselone, iz koje su poletjeli oko 10 sati po lokalnom vremenu, i Lubic koji se nudi da preuzme komande u bilo kom trenutku. 

Kako se navodi, na snimku dobijenom iz crne kutije se čuje da pilot prepušta komandu Lubicu, a na njegov zahtjev da se pripremi slijetanje u Dizeldorf, Lubic je odgovorio riječima “vidjećemo“. 

U 10 sati i 27 minuta avion je dostigao neophodnu visinu od 11.600 metara, kada kapetan traži od Lubica da započne pripreme za spuštanje. 

Sljedeće se čuje zvuk pomjeranja sjedišta i zatvaranje vrata, a u 10 sati i 29 minuta avion počinje spuštanje. 

Prema francuskom tužilaštvu, pošto je ostao sam u kabini, Lubic uključuje dugme kojim započinje spuštanje aviona. 

"Ovo je moglo da bude samo namjerno. Nemoguće je uključiti dugme greškom", rekao je tužilac Bris Robin na konferenciji za novinare u četvrtak. 

Avion je, prema saopštenju "Germanvingsa" brzo ponirao osam minuta. 

U 10 sati i 32 minuta, kontrolori leta su pokušali da uspostave kontakt sa avionom, ali nisu dobili odgovor, a automatski alarm uključio se gotovo u isto vrijeme, navodi "Bild" i dodaje da se ubrzo zatim čuo jak udarac, kao da neko pokušava da otvori vrata i uđe u kokpit. 

Na snimku se čuje glas kapetana kako kaže: "Za ime božje, otvaraj vrata!" i u pozadini prvi povici putnika. 

U 10 sati i 35 minuta čuju se "jaki metalni udarci" na vrata kokpita i još jedan alarm 90 sekundi kasnije. 

Na 5.000 metara visine, čuje se pilot kako viče: "Otvaraj prokleta vrata!". 

U 10 sati i 38 minuta, piše "Bild", u kokpitu se čuje samo zvuk Lubicovog disanja, dok on sam ništa ne govori. Oko 10 sati i 40 minuta avion udara u planinu i čuju se krici putnika - posljednji zvuci na snimku, navodi njemački list. 

“Independent“ naglašava, da se na snimku čuje i lupanje pilota u vrata i njegovo zahtijevanje da ih Lubic otvori. 

Na snimku se ne čuje da je Lubic nešto rekao, a stručnjaci su njegovo disanje opisali kao “normalno“. 

Ranije je objavljeno da je Lubic patio od depresije, i da je primao terapiju, ali da je to krio od svojih poslodavaca, jer nije želio da se odrekne karijere. 

Prema navodima BI-BI-Sija na snimku iz kokpita se čuje razgovor dvojice pilota pola sata prije pada aviona, ali se ne navodi da je Lubic zahtijevao da pilot napusti kabinu. (Portal RTCG)

Portal Analitika