Politika

MEDOJEVIĆ: Strane službe bezbjednosti ne smiju uticati na izbor kadrova u ANB

Samo medjunarodni protektorati, kolonije, države kojom vladaju marionetski režimi, okupirane države mogu sebi dozvoliti takvo ugrozavanje državnog dostojanstva i nacionalne bezbjednosti, da bezbjednosne službe drugih država odredjuju sastav nacionalnih bezbjednosnih službi. Nijedna suverena država koja vodi računa o vitalnim državnim interesima ne smije dopustiti da sastav, nadležnosti, organizacija i djelovanje službi bezbjednosti, odredujuju službe drugih stranih država, ocijenio je lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević.
MEDOJEVIĆ: Strane službe bezbjednosti ne smiju uticati na izbor kadrova u ANB
Portal AnalitikaIzvor

On je u izjavi dostavljenoj Portalu Analitika, ocijenio da je to direktno gaženje ustava Crne Gore i ugrožavanje državne suverenosti i samostalnosti.

„Crnogorske službe bezbjednosti su odavno zrele za radikalne promjene koje su nezamislive i unaprijed osudjene na propast, bez lustracije, otvaranaj dosijea i pokertanja pitanja krivične odgovornsoti za sve koji su zloupotrebljavali ovlašćenja i krpili ustav, zakone i ugrožavali osnovna ljudska prava. Marionetski, poslušnički režim, suočen sa ucjenama zbog sopstvenih kriminalnih, švercerskih aktivosti, ali i odgovrostima za ratne zločine 90-tih, pristaje na nedopustiv odnos sa stranim službama bezbjednosti, kojima se dopušta priustup svim informacijama i dosijeima koje su od značaja za nacionalnu bezbjednost, naveo je Medojević.

Prema njegovim riječima, svaka suverena država štiti svoje službe bezbjednosti od nelegitmnog uticaja drugih službi.

„Crna Gora zbog ozbiljnih prijetnji svojoj bezbjednosti, od organizovanog kriminala i korupcije koje su posljedica 25-godišnje vlasti ovog korumpiranog i kriminalizovanog režima i činjenice da je Crna Gora postala važan punkt globalnih kartela organizovanog kriminala, mora imati veoma tijesnu i kontinuiranu saradnju sa partnerskim službama drugih država, posebno onih najvećih. Zbog globalnog karaktera crnogorskog kriminala, saradnja sa najjačim bezbjednosnim agencijama svijeta, a posebno sa DEA je nasušna potreba i strateški interes nacionalne bezbjednosti i države Crne Gore. Ipak, u odnosima bezbjednosnih službi znaju se pravila i tu nikada nema prijateljskih odnosa. Svaka služba se trudi da operativno obraduje službe drugih država i da vrbuje agente drugih službi da rade za njih. Ali zato postoje snažne kontraobavještajne službe koje temeljno prate djelovanje svojih operativaca i konkate sa opertivcima drugih službi, koji se moraju obavljati po strogim pravilima i procedurama službi. Prema samim pravilima službe u ANB, svaki operativac koji ima nelegitimne kontakte suprotno pravilima službe, mora dobiti otkaz iz službe, zaključio je Medojević. 

Portal Analitika