Region

"Da nije bilo Tita, ne bi bilo Hrvatske"

Da nije bilo Tita, Jugoslavija bi bila obnovljena kao monarhija s jakim pročetničkim elementima, a Hrvati bi bili potčinjeni kao nacistički kolaboracionisti.
"Da nije bilo Tita, ne bi bilo Hrvatske"
Portal AnalitikaIzvor

To je krajem prošlog vijeka govorio Franjo Tuđman, nekadašnji predsjednik Hrvatske, piše zagrebački nedjeljnik "Globus".

Odluka hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da se iz predsjedničkih dvora na Pantovčaku ukloni bista Josipa Broza Tita izazvala je veliku pažnju medija i šire javnosti.

U autorskom tekstu za "Globus" pod naslovom "Da nije bilo Tita, nebi bilo Hrvatske" Velimir Visković, književni kritičar i urednik Enciklopedije Krležijane prvi put je iznio sjećanja na razgovore sa Franjom Tuđmanom osamdesetih godina. 

Evo kako Visković opisuje šta mu je Tuđman rekao o Titu: 

"Nemojte podcjenjivati Tita, on je stari Kominternin učenik, a Kominterna nikad nije prihvatala versajsku, unitarnu Jugoslaviju. Osim toga, on je uvijek bio brana prema velikosrpskim uticajima. Nije nikad dopustio da te silnice u socijalističkoj Jugoslaviji prevladaju. On je zaustavljao i tendencije minimaliziranja hrvatskog doprinosa NOB-u, što je bio jasan velikosrpski koncept kako bi se Hrvate optužilo za grijeh ustaštva. Bio je i protiv napuhivanja brojki o jasenovačkim žrtvama, jer je to bio način kako da se Hrvate prisili na priznanje krivice i ispaštanje u zajedničkoj državi. Da, nije bilo njegove antifašističke borbe, Jugoslavija bi bila obnovljena kao monarhija s jakim pročetničkim elementima, jer bi četnici i Izbjeglička vlada oni bili prihvaćeni kao dio savezničke koalicije, a Hrvati bi bili potčinjeni kao nacistički kolaboracionisti! Osim toga, Tito je pripojio Rijeku i Istru Hrvatskoj! Oduprijevši se Staljinu, Tito je izrastao u državnika kojega je prihvatio cijeli svijet, čije se mišljenje svuda uvažavalo. Uza sve, mislim da Tito, iako je bio na čelu Jugoslavije, nikad nije zaboravio da je Hrvat podrijetlom." 

Tekst u "Globusu" ilustrovan je i intervjuom za HTV 1999. godine u kome je hrvatski predsjednik, između ostalog, rekao: 

"Da nije bilo antifašističkog pokreta i Tita, koji je poznat i cijenjen u nesvrstanom svijetu, ne bismo imali Hrvatske." 

Po odluci hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarovic, umjetnicka djela i ostali artefakati zaostavštine Josipa i Jovanke Broz iz nekadašnje Vile Zagorje, iz Ureda Predsjednika na Pantovčaku predani su na korišćenje Muzejima Hrvatskog zagorja. Među vise od stotinu predanih predmeta je i bista Josipa Broza Tita, rad skulptora Antuna Augustinčića. (Portal RTCG)

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
И Игор Јарамаз
29.03.2015. 18:02

А ни вас искрено...

0
0