Abiznis

Ne zna se broj radnika koji su za penziju

Broj radnika bivših državnih preduzeća koja su otišla u stečaj, a ispunjavaju uslove za odlazak u penziju, znaće se nakon isteka važenja dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.
Ne zna se broj radnika koji su za penziju
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnici Ministarstva su agenciji Mina biznis kazali da takođe nije moguće procijeniti iznos potreban za sprovođenje usvojene dopune Zakona.

„Svakako je jasno da se radi o značajnim finansijskim sredstvima“, rekli su iz Ministarstva.

Izmjene Zakona o PIO, koje su nedavno stupile na snagu, omogućavaju penzionisanje po povlašćenim uslovima radnicima bivših državnih preduzeća koja su otišla u stečaj. Izmjena Zakona objavljena je u Službenom listu 10. marta.

Izmjenama je uveden novi član kojim je propisano da osiguranik kome je u preduzeću, u kojem je država imala vlasnički udio, prestao radni odnos zbog uvođenja stečaja, stiče pravo na starosnu penziju sa 30 godina staža za muškarce, odnosno 25 godina za žene.

Pravo na starosnu penziju u skladu sa ovim članom može se ostvariti do 1. jula ove godine.

„Nije moguće procijeniti broj potencijalnih osiguranika koji će biti obuhvaćeni usvojenom dopunom Zakona o PIO iz razloga što ovo Ministarstvo raspolaže, isključivo, sa podacima o osobama koje su usljed otvaranja stečaja ostala bez posla, a koja se trenutno nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje (ZZZ)“, objasnili su iz Ministarstva.

Izmjene zakona predložila je Partija udruženih penzionera i invalida, a podnosilac Skupštini bio je poslanik Demokratskog fronta (DF), Janko Vučinić. (Mina, Foto: Portal RTCG)

Portal Analitika