Društvo

Opala vakcinacija djece MMR vakcinom

Vakcinacija djece MMR vakcinom u Crnoj Gori smanjena je za 3,5 odsto u odnosu na prethodne dvije godine, saopšteno je iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.
Opala vakcinacija djece MMR vakcinom
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Od djece rođene 2012.godine 91,4 odsto dobilo je MMR vakcinu. Nju je primilo 94,7 odsto djece rođene 2011.godine, dok je generacija rođena 2010.godine vakcionisana u procentu 94,9, prenosi MINA.

Protiv MMR vakcine vodi se negativna globalna kampanja, jer ona, kako se navodi, izaziva autizam kod djece koja je prime.

Djeca u drugoj godini primaju tu vakcinu i, kako su naveli iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, čista je slučajnost da se davanje MMR-a i dijagnostika autističnih poremećaja vremenski poklapaju.

“Na osnovu posljednjih raspoloživih podataka, vakcinacija djece u drugoj godini života MMR vakcinom sprovedena je sa obuhvatom od 91,4 odsto (podaci za djecu rođenu između prvog januara i 31. decembra 2012. godine). Obuhvat je niži u odnosu na obuhvat kod djece rođene 2011. godine (94,7 odsto) i djece rođene 2010. godine (94,9 odsto)”, kazali su iz tog Centra.

Kako su naveli, zbog izuzetno visokih prenosivih i zaraznih uzročnika navedenih vakcino-preventabilnih bolesti, neophodno je podići obuhvat vakcinacijom na nivo preko 95 odsto, kako bi se uspješno sprovelo iskorijenjivanje ili barem odstranjivanje tih bolesti.

"Tako visok obuhvat može se sprovesti samo uz visoku svijest svakog pojedinca i društva u cjelini o potrebi i odgovornosti da se vakcinišemo“, poručili su iz tog Centra.

Prema njihovim riječima, vakcinacija je najdjelotvornijija i najefikasnijija mjera kojom raspolaže zdravstvena služba i, zahvaljujući njoj, u značajnoj mjeri promjenjen je tok istorije mnogih bolesti.

Iz Centra rekli su da su neke zarazne bolesti protiv kojih postoje vakcine, poput velikih boginja, iskorjenjene, a da će neke, kako su najavili, poput dječije paralize, u narednom periodu biti iskorjenjene.

"Preduzimaju se dopunski napori da se sprovede i eliminacija malih boginja i rubele i na taj način svake godine se sprječava da milioni djece i odraslih obole, postanu invalidi ili izgube život.“, poručili su oni.

U Centru za kontrolu i prevenciju bolesti smatraju da u svakom društvu postoje struje koje iz određenih razloga, dovode u pitanje dostignuća nauke što je slučaj i sa antivakcinalnim lobijem koji, kako su dodali, postoji gotovo koliko i vakcinacija.

Kako su rekli, stavovi koji dovode u pitanje naučna dostignuća ne sadrže naučne osnove, već samo informacije koje su izvučene iz šireg naučnog konteksta.

Oni su dodali da su uzroci toga namjerni, nenamjerni, javljaju se iz neznanja, tumače se pogrešno ili su plod nevalidnih naučnih i kvazinaučnih istraživanja.

Iz Centra su naveli primjer koji, kako smatraju, govori u prilog tome.

Kako su pojasnili, riječ je o naučnom časopisu u kojem je 1998. godine objavljena studija koju često pominju antivakcinalni lobiji, a koja govori o promjenama na crijevima koje bi mogle da imaju neke veze sa davanjem vakcina i eventualno sa autizmom.

Taj časopis je, kazali su iz Centra, naknadno povukao spornu studiju, jer se ispostavilo da je ona u suštini „namještena“ i lažirana i da su mnogi ko-autori dovedeni u zabludu od glavnog autora i zloupotrebljeni.

Iz Centra su podsjetili da su se ti ko-autori, njih deset, izvinili naučnoj i laičkoj javnosti zbog neistina koje su iznijete i zbog moralnih načela koja su prekršili.

Oni su ukazali na to da se, iako je moguće nekada prepoznati djecu sa autističnim poremećajima jako rano tokom dojenačkog perioda, najveći broj slučajeva autizma otkrije u drugoj i trećoj godini života, najčešće zbog zakašnjelog ili usporenog razvoja komunikacionih sposobnosti i ranih elemenata socijalizacije.

"Slično kao i sa tiomersalom, ne postoji validno istraživanje koje bi povezalo autizam i MMR vakcinu , ali postoje istraživanja koja su dokazala da se autizam javlja i kod nevakcinisane djece u istoj mjeri kao i kod vakcinisane“, poručili su iz Centra.

U slučaju da roditelj odbije da vakciniše dijete, izabrani doktor je dužan da roditelja informiše da je vakcinacija protiv određenih bolesti (tuberkuoza, difterija, tetanus, veliki kašalj, hemofilus influence tip B, virusni hepatitis B, dječija paraliza, male boginje, rubela i epidemijski zaušci) zakonom obavezna i da mu pruži dopunske informacije o vakcini za koje roditelj ima “zbunjujuće informacije”.

Iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti kazali su da najčešće, nakon takvog objašnjenja, roditelj prihvati imunizaciju djeteta, ali da roditelj ponekad za dopunske informacije traži i konsultacije drugih ljekara (pedijatara-alergologa/imunologa, pedijatara-neurologa, epidemiologa i slično).

Ukoliko roditelj i nakon toga odbija da vakciniše dijete, kako su objasnili iz Centra, izabrani doktor će ga upozoriti da o tome mora biti obaviještena nadležna zdravstveno-sanitarna inspekcija, koja izdaje rješenje da roditelj mora dovesti dijete na vakcinaciju.

“Ako roditelj ne postupi kako mu je naloženo, Inspekcija pokreće postupak protiv roditelja koji će, u skladu sa zakonskim odredbama, biti novčano kažnjen. Kažnjavanje roditelja se, koliko je nama poznato do sada, nije sprovodilo”, poručili su oni.

Kada su u pitanju reakcije na MMR vakcinu, iz Centra su kazali da se, nakon vakcinacije, većinom javljaju blage reakcije lokalnog tipa koje uključuju otok, crvenilo i bol na mjestu uboda.

Prema njihovim riječima, u sprovođenju Programa imunizacija do sada su bile veoma rijetke ozbiljnije reakcije tipa febrilnih konvulzija, produženog plača i alergijskih reakcija tipa urtikarije (koprivnjače).

“Bitno je napomenuti da kod nas postoji sistem nadzora nad neželjenim reakcijama nakon vakcinacije, pri čemu reakciju organizma za koje postoji sumnja da su nastale kao posljedica date vakcine, ljekari moraju prijaviti nadležnim institucijama. U skladu sa Zakonom, Izvještaj o sprovedenim imunizacijama u prethodnoj godini sačinjava se i dostavlja Ministarstvu zdravlja do kraja maja ove godine i tada ćemo imati tačan podatak koliko je vakcinisane i nevakcinisane djece u Crnoj Gori koji ćemo saopštiti javnosti”, poručili su iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Izvor: MINA; foto: banjalucanke.com

Portal Analitika