Svijet

Hoće li Grčka dobiti novac ili ide u bankrot?

Sljedeće nedjelje Grčka bi morala postići sporazum sa svojim povjeriocima kako bi dobila dio zadnje tranše pomoći, bez čega bi se mogla naći u nemogućnosti da servisira svoje dugove.
Hoće li Grčka dobiti novac ili ide u bankrot?
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnici grčke vlade i njenih povjerioca - Evropske komisije, Evropske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda cijeli ovaj vikend pregovaraju kako bi usuglasili popis reformi koje Grčka mora sprovesti.

Uspiju li se dogovoriti oko toga, spekuliše se da bi ministri finansija zemalja članica eurozone mogli održati telefonsku konferenciju sredinom sljedeće nedjelje, ali zasad još nema službene potvrde te informacije.

Takođe se nagađa da bi se, u slučaju uspješnog završetka sadašnjeg programa finansijske pomoći i dogovora oko reformi koje Grčka mora sprovesti, ministri finansija eurozone mogli sastati na vanrednom sastanku nakon Vaskrsa i odobriti isplatu zadnje tranše pomoći od 7,2 milijarde eura.

Bez nove finansijske injekcije Grčka uskoro više ne bi mogla da otplaćuje dugove i da plaća državne službenike. Novac joj je takođe potreban za dokapitalizaciju banaka nakon što su Grci samo prošli mjesec iz banaka podigli preko sedam milijardi eura u strahu od bankrota i mogućnosti da Grčka napusti eurozonu.

Izvor i foto: index.hr

Portal Analitika