Zanimljivosti

Previše brze hrane utiče na depresivnost i anksioznost

Brza hrana se, pored toga što je ukusna, često čini kao jednostavno i praktično rješenje. Ipak, osim što će vam u nerazumnim količinama dati suvišne kilograme, kalorična i masna hrana koju jedemo "s nogu" može dovesti i do psiholoških poteškoća.
Previše brze hrane utiče na depresivnost i anksioznost
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Nova studija objavljena u žurnalu Biological Psychiatry, a koju su proveli istraživači sa Luzijana State univerziteta pokazala je kako jedenje masne i kalorične hrane kao što su hamburgeri, hot dogovi i pomfrit može povećati rizik od depresije i drugih psihijatrijskih poremećaja.

Bakterije koje se nalaze u crijevima i čine sastavni dio crijevne mikroflore nazivaju se mikrobiomi, no promjena u njihovoj strukturi i količini, usljed određene prehrane, može uticati na funkcije mozga, te način na koji se ponašamo.

U eksperimentu kojeg su sproveli na laboratorijskim miševima, naučnici su životinjama normalne težine dali običnu hranu, no ubrizgali crijevne bakterije gojaznih miševa koje su hranili masnom i kaloričnom hranom. Iako miševi koji su normalno jeli nisu bili gojazni, imali su crijevne bakterije gojaznih miševa koji su se hranili masnom i kaloričnom hranom.

Kod njih je primijećena promjena u ponašanju - bili su anksiozniji i imali su slabije pamćenje, usljed čega su naučnici došli do saznanja kako crijevna flora i bakterije u crijevima u velikoj mjeri utiču na mozak i ponašanje.

I iako je studija obavljena isključivo na miševima, istraživači smatraju kako ovakav način prehrane, čak i ako je privremen povećava sklonosti ka iritabilnosti, depresiji, anksioznosti i rizik od mentalnih oboljenja.

Izvor i foto: klix.ba

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.