Društvo

Green Home: Tokom „Sata za planetu“ potrošeno 2 odsto manje struje

Tokom "Sata za planetu", koji je obilježen juče, u Crnoj Gori je registrovana umanjena potrošnja električne energije za oko dva odsto, u odnosu na prosječnu potrošnju u tom periodu, saopštio je NVO Green Home.
Green Home: Tokom „Sata za planetu“ potrošeno 2 odsto manje struje
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Crnogorski Elektroprenosni sistem zabilježio je i ove godine umanjenu potrošnju električne energije u Crnoj Gori i to za oko 2 odsto u odnosu na prosječnu potrošnju u ovom vremenskom intervalu. Ovaj rezultat korespondira sa brojem od oko 4.000 domaćinstava ili 13.000 građana koji su učestvovali u kampanji, ali nije nešto što se u praksi zaista dogodilo, s obzirom na to da je nekoliko visokih energetskih potrošača učestvovalo u gašenju rasvjete i time značajno uticalo na umanjenu potrošnju", saopšteno je iz Green Home-a.

Uzevši u obzir loše vremenske prilike i niske temperature tokom jučerašnjeg dana, iz te NVO su saopštili da je učešće građana Crne Gore u "Satu za planetu" bilo na nivou prethodnih godina.

"Ovakav rezultat je zadovoljavajući, ali izostanak uvećanog broja učesnika, govori u prilog činjenici da je neophodno nastaviti sa edukacijom na svim društvenim nivoima i jačati građansku svijest o posljedicama klimatskih promjena i prekomjernoj upotrebi prirodnih resursa. Gašenjem svjetala u svojim poslovnim prostorima kampanji su se pridružili i Uniqa osiguranje, Crnogorski telekom, Telenor, Merkator, Mall of Montenegro, Kamelija, hotel Ramada", podsjećaju iz te NVO.

 Inače, tokom obilježavanja sedmog po redu Sata za planetu u Crnoj Gori, nastup su imali lokalni bend “Parampaščad“, plesna škola „Buena Vista“, balerine iz baletske škole „Princeza Ksenija“ i mladi virtouz sa loptom Sanel Pepić.

Pored predstavnika NVO Green Home, prisutne su pozdravili Lazarela Kalezić ispred Glavnog grada i prvi sekretar Francuske ambasade u Crnoj Gori Stefan Majkon.

On je naglasio da su Francuske vlasti u potpunosti posvećene pripremi konferencije o klimatskim promjenama u Parizu.

“Konferencija o klimatskim promjenama biće otvorena u Parizu, u decembru mjesecu. Konferencije u Limi i Ženevi jasno pokazuju da u decembru sve zemlje žele da postignu univerzalni sporazum o klimi. Stoga je Francuska u potpunosti posvećena olakšavanju pregovaračkih procesa promovisanjem transparentnih i inkluzivnih pregovora“, kazao je on.

Iz Green Homea podsjećaju da je tokom Sata za planetu rasvjeta bila ugašena ne samo na gradskom trgu, nego i mostu Milenijumu kao jednom od simbola glavnog grada, dok je sa mjesta okupljanja građana poslata jasna poruka - da moramo racionalizovati potrošnju prirodnih resursa i promijeniti loše navike, u cilju očuvanja planete Zemlje.

"Svjetla na gradskim znamenitostima i drugim objektima su bila ugašena i u  Danilovgradu, Beranama, Baru, Kolašinu, Žabljaku, Ulcinju, Mojkovcu, Tivtu, Kotoru, Pljevljima, čime su građani još jednom poslali poruku svijetu da je i mala Crna Gora odlučna da aktivno učestvuje u ublažavanju klimatskih promjena. Želimo da se zahvalimo svim državnim i privatnim subjektima koji su učestvovali u kampanji, a posebno onima bez kojih organizacija događaja u Podgorici ne bi bila moguća kao što su šoping-mol Delta City, bioskop Cineplexx, Javni gradski prevoz Podgorica i Glavni grad Podgorica", istakli su iz te NVO.

 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.