Ostalo

VN Malezije: Prvi trijumf Fetela u Ferariju!

Vozač Ferarija Sebastijan Fetel trijumfovao je na Velikoj nagradi Malezije, drugoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1. Fetel je do prve pobjede u Ferariju, a 40. u karijeri, došao sjajnom vožnjom na stazi „Sepang“ u vremenu od 1:41:05.793 minuta. Četvorostruki svjetski šampion je očigledno svojim dolaskom promijenio nešto u italijanskom timu, pošto je u Sepangu odlično reagovao i u pravom trenutku ga zvao u boks, što je i odlučilo trku.
VN Malezije: Prvi trijumf Fetela u Ferariju!
Portal AnalitikaIzvor

Drugo mjesto, sa osam i po sekundi zaostatka, zauzeo je branilac titule Luis Hamilton, dok je treći kroz cilj prošao njegov timski kolega iz Mercedesa Niko Rozberg.

Nemac je tako ujedno donio Ferariju prvi trijumf poslije skoro dvije godine, pošto je posljednju pobjedu za italijanski tim upisao Fernando Alonso na trci u Španiji 2013. Takođe, prekinuo je niz od osam trijumfa Mercedesa, pošto su ili Hamilton ili Rozberg bili na najvišem stepeniku pobjedničkog postolja od prošlogodišnje Velike nagrade Belgije, na kojoj je slavio Danijel Rikardo. 

Odličnu trku imao je i drugi vozač Ferarija Kimi Raikonen, koji je imao peh na startu, kada je ostao bez jednog pneumatika, ali je sjajno uspio da se vrati. Detalj sa početka trke je gotovo izvjesno Finca onemogućio da se bori za pobjedničko postolje, ali je na kraju potpuno zasluženo ostavio vozače Vilijamsa Valterija Botasa i Felipea Mase. 

Jedan od junaka trke definitivno je vozač Toro Rosa Maks Ferstapen, koji je postao najmlađi osvajač bodova u istoriji Formule 1 zahvaljujući šestom mjestu. 17-godišnji Holanđanin je odvozao sjajnu trku i posljednji je vozač koji je bio unutar jednog kruga od Fetela, a kroz cilj je prošao ispred timskog kolege Karlosa Sainsa juniora. Osvajače bodova kompletirali su vozači Red Bula Danil Kvjat i Danijel Rikardo. 

I u Maleziji je viđena izuzetno loša trka za Meklaren, pošto su Fernando Alonso i Dženson Baton morali da se povuku u garažu, dok je drugo odustajanje upisao Pastor Maldonado u Lotusu. Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Kine u Šangaju 12. aprila.

Portal Analitika