Svijet

Vanredno stanje u Južnoj Americi zbog oluje

Više osoba poginulo je u olujama koje su u subotu pogodile više dijelova Južne Amerike.
Vanredno stanje u Južnoj Americi zbog oluje
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Najmanje je 25 osoba poginulo na obalnim područjima Ekvadora tokom snažnih kiša koje su uzrokovale klizišta, kao i zbog snažnog plimnog talasa na obali Tihog okeana. U udaru groma u policijsku školu u glavnom gradu Kuitu povrijeđene su 52 osobe od kojih je hospitalizovano njih 15. Ekstremni vremenski uslovi nanijeli su i štete poljoprivrednicima te zemlje kao i ribarstvu nakon što su snažni talasi uništili dio ribarskih brodova.

U pustinjskom predjelu sjevernog Čilea Atakami snažne oluje, koje se rijetko javljaju u tom jednom od najsuših dijelova Zemlje, izazvale su poplave i klizišta u kojima je poginulo najmanje deset osoba i uništene su mnoge kuće i ceste.

Prema vlastima te zemlje radi se o najobilnijim kišama zabilježenim u proteklih 80 godina u pustinjskom dijelu zemlje.

"Nakon što oslobodimo saobraćajnice možda će porasti broj mrtvih", kaže Ricardo Toro, direktor Kancelarije za hitna stanja. Prema podacima njegove kancelarije najmanje se 19 osoba vodi kao nestalo a više od 5,5 hiljada evakuisano je dok su hiljade ostale bez svojih domova.

Predsjednica Michel Bachelet proglasila je vanredno stanje i rasporedila vojsku u tom području koja pomaže u spasilačkim naporima i sprječava pljačku.

"Stanje je pogubno", kazala je nakon što je posjetila pogođeno područje. "Moramo brzo stići do izolivanih zajednica."

Lokalne vlasti upozoravaju i da bi poplave prema naseljenim mjestima mogle nanijeti toksične materijale iz pustinjskih rudnika uključujući arsen i živu te su zatražili angažman centralnih vlasti u uklanjanju tona blata koje se nakupilo u obalnim gradovima zbog straha da sadrže otrovne materije.

Izvor i foto: index.hr

Portal Analitika