Zanimljivosti

Što pomjeranje sata radi vašem tijelu

Pomjeranje časovnika na ljetnje računanje vremena sa sobom obično donosi i neispavanost i umor.
Što pomjeranje sata radi vašem tijelu
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Predstavljamo vam još neke probleme koje možete primijetiti u narednom periodu:

Hladnoća: Kada je vašem tijelu potreban san, ono se prirodno priprema za odmor – dakle, hladi se.

Ako primijetite da vam cvokoću zubi, bez nekog očiglednog razloga, vjerovatno vam nedostaje sna.

Opasno slaba koncentracija: Podaci pokazuju da se broj saobraćajnih nesreća povećava upravo u nedjelji poslije prelaska na ljetnje računanje vremena. Uvijek se dobro razbudite prije nego što sjednete za volan.

Mentalno zdravlje: Nedostatak sna se povezuje sa depresijom. Studije su pokazale da se poslije pomijeranja časovnika povećava čak i broj samoubistava, budući da ta promjena može poremetiti biološki sat i pogoršati simptome mentalnih problema.

Postoji nekoliko načina da se brže vratite u normalan ritam spavanja:

Nemojte nadoknađivati: Bez obzira na to što vam se možda duže ostaje u krevetu, probajte da ustajete u isto vrijeme, kao i prije pomijeranja sata, jer ćete tako zadržati ritam.

Krećite se: Svjež vazduh i prirodna svjetlost su prirodan način da se razbudite. Biće vam korisna čak i vrlo kratka jutarnja šetnja.

Nema svrhe da liježete ranije ako vam se ne spava: Ako idete u krevet, iako znate da nećete zaspati, samo ćete biti još nervozniji. Ostanite budni još neko vrijeme, čitajte knjigu ili slušajte neku opuštajuću muziku.

Bez elektronike: Možda ćete pasti u iskušenje da “surfujete” internetom prije spavanja, ali je naučno dokazano da svjetlost ekrana remeti prirodan san. Što prije usvojite zdravije navike kad je riječ o pripremanju za spavanje.

Smanjite unos kafe: Stručnjaci kažu da posljednju kafu u toku dana možete popiti najmanje šest sati prije spavanja, jer vam može poremetiti san.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika