Zanimljivosti

Otkriveno zašto volimo hrskavu hranu

Istraživanje objavljeno u časopisu Flavour pokazalo je da na našu percepciju hrane utiču i zvukovi.
Otkriveno zašto volimo hrskavu hranu
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Čarls Spens, profesor sa Univerziteta u Oksfordu, objašnjava da su poređenjem mnogih studija naučnici došli do zanimljivih rezultata - zvuk hrane poput hrskavog čipsa, grickanje šargarepe ili šuštanje omiljenog gaziranog napitka prilikom otvaranja takođe utiče na to koliko će nam te namirnice biti ukusne.

Objasnio je da ljudi prema zvuku hrane nesvjesno procjenjuju i to koliko nam je ona ukusna.

Istraživači Univerziteta u Lidsu sproveli su zanimljivo istraživanje koje je pokazalo da npr. hrskavost pržene slanine takođe igra veliku ulogu prilikom stvaranja slike o njenom ukusu. “Obično mislimo da su bitni ukus i miris, ali ova studija pokazala je da je tekstura hrane vrlo bitna, odnosno specifični zvuk njenog drobljenja”, objasnili su istraživači.

Nauka je takođe pokazala da mijenjanje zvukova hrane može da utiče na našu percepciju o njenoj privlačnosti, pa nam se tako više sviđaju gazirana pića koja imaju intenzivniji zvuk pucketanja mehurića.

Spens objašnjava da zvuk svakako igra veliku ulogu: kad zagrizemo jabuku, volimo da se to i čuje jer nam to, kaže on, poručuje da je svježa.

Profesor je dodao da bi se prehrambena industrija mogla u budućnosti da se orijentiše na eksperimentisanje s tim zvukovima.

Izvor: tportal.hr; foto: b92.net

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.