Zanimljivosti

Kako se riješiti buva kod mačaka

Buve su česta pojava kod mačaka, pogotovo onih koje slobodno izlaze u prirodu.
Kako se riješiti buva kod mačaka
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Predstavljamo nekoliko savjeta pomoću kojih ćete spriječiti, a ako je potrebno i izliječiti svoju macu od malih napasnika.

Prije svega, potrebno je uočiti ima li vaša mačka uopšte buve. Riješiti se buva prilično je naporan zadatak, kako za mačku tako i za vas, a u nastavku teksta dajemo nekoliko korisnih savjeta.

Buve (Siphonaptera) su mali (duge su od 1,5 do 3 mm), pokretni, najčešće tamno obojeni beskrilni insekti koji posjeduju cjevčicu na usnom aparatu prilagođenu sisanju krvi domaćina. Postoji više od 2.000 vrsta buva, ali ovdje će biti riječi o mačjoj buvi (lat. Ctenocephalides felis) koja je eksterni parazit domaće mačke, ali takođe može da parazitira i na psima. Mačja buva najrasprostranjenija je vrsta buve na svijetu.

Većina vlasnika mačke će posegnuti za zaštitom protiv buva u proljeće i ljeto ili kada uoči da se ljubimac češka ili gricka. Isto tako, ponekad će biti moguće uočiti da na mački svijetle boje krzna nakon lizanja ostaje smeđkasti trag na dlaci, a zatim i sitne crne mrvice koje ispadaju s mačjeg krzna nakon češanja – što je izmet buva koji je zapravo sasušena krv. Buve parazitiraju tokom cijele godine pa je sprovođenje zaštite potrebno svih 12 mjeseci u godini i svake godine života našeg ljubimca.

Uz problem češanja koji ćemo prvo uočiti kod mačke, mogu nastati i razni drugi problemi kao što su alopecije (područja bez dlake) kao posljedica alergijske reakcije na ugriz buve, alergijski dermatitis, kod mlađih mačaka kao posljedica velike infestacije buvama može da dođe do razvoja anemije, a prenos crijevnih parazita svakako je uobičajena i očekivana posljedica napada buva.

Naime, buve u svojoj pljuvački prenose jajašca trakavice i na taj način dolazi do infestacije crijevnim parazitima, što je dodatan problem.

Zaštita protiv buva je nužna i bitno je sprovoditi je redovno. Bitno je svakodnevno posvetiti brigu krznu mačke - češljanjem ćete uočiti eventualne promjene na koži ili izmet od buve. Ali, nazavisno od toga – svaki mjesec je bitno zaštiti vašu mačku. Takvim sprovođenjem zaštite osiguravate vašu mačku kroz svih 12 mjeseci u godini.

Na tržištu danas postoje razni načini zaštite – od ogrlica protiv buva, preko sprejeva i na kraju ampulica protiv buva i crijevnih parazita. Kod mačke se najbolje pokazala upotreba ampulica jer su najjednostavnije za nanošenje i najsigurnije za mačku. Postoje ampulice koje u isto vrijeme štite i od kožnih i od crijevnih parazita, kao i one koje štite samo od kožnih parazita, buva i krpelja.

Nezavisno od toga za koji se preparat odlučite, bitno je barem jednom u tri mjeseca da uporedo sa zaštitom protiv buva i krpelja primenite i zaštitu protiv crijevnih parazita jer je to jedini način sigurne zaštite od kožnih i crijevnih parazita vaše mačke i vašeg doma (osim ako svaki mjesec koristite ampulicu koja štiti i od kožnih i od crijevnih parazita).

Svakako imajte na umu da sva sredstva djeluju otprilike 30 dana i da je nužno redovno sprovoditi zaštitu.

Takođe treba napomenuti da za ljude straha od prenosa crijevnih parazita gotovo i nema jer bi čovjek morao da proguta buvu ili jajašce trakavice koje bi dospjelo na ruku samo doslovnim diranjem izmeta bez pranja ruku. A mi se iskreno nadamo da pazite na higijenu prilikom baratanja mačjim izmetom.

I nemojte se ustručavati da kontaktirate veterinara kako bi vam pomogao u odabiru najpogodnije ampulice i za aplikaciju iste.

Izvor: tportal.hr; foto: b92.net

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.