Društvo

CRNVO: Trening na temu " Kreiranje javnih politika i javno zastupanje“

Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) je u periodu od 25. do 27. marta organizovao trening u Nikšiću za devet predstavnika i predstavnica nevladinih organizacija iz Nikšića i Danilovgrada na temu „Kreiranje javnih politika i javno zastupanje“.
CRNVO: Trening na temu " Kreiranje javnih politika i javno zastupanje“
Portal AnalitikaIzvor

Trening je organizovan u okviru projekta "I civilno društvo odlučuje!" koji se realizuje uz podršku Evropske unije, a u partnerstvu sa Mrežom instituta i škola za javnu upravu u centralnoj i istočnoj Evropi (NISPAcee) i NVO Bonum.

Predstavnici nevladinih organizacija Udruženje mladih sa hendikepom Nikšić, Centar za političku edukaciju,  Naša budućnost, Volonteri Crne Gore, Udruženja roditelja Danilovgrad,  Morakovo, NVO Drumovanja i Omladinskog kluba Nikšić  su imali priliku da kroz praktične primjere upoznaju sa javnim zastupanjem, glavnim elementima i karakteristkama kao i strategijama zastupanja a da kroz rad u grupi sami učestvuju u kreiranju akcionog plana javnog zastupanja. Drugi dio treninga je bio posvećen praktičnim javnim politikama i izradom sažetka predloga praktične politike.

Učesnici/ce su imali priliku da kroz usmenu i pismenu evaluaciju treninga učestvuju u kreiranju programa treninga koji će se u narednom periodu održati i za predstavnike/ce NVO iz sjeverne i južne regije Crne Gore.

Trening je jedna od ključnih aktivnosti projekta i civilno društvo odlučuje! koji finansira Evropska Unija, a kojim upravlja Delegacija Evropske Unije u Crnoj Gori. Opšti cilj ovog projekta, koji CRNVO realizuje u partnerstvu sa Mrežom instituta i škola za javnu upravu u centralnoj i istočnoj Evropi (NISPAcee) i NVO Bonum je doprinos većoj participaciji organizacija civilnog društva u kreiranju i implementaciji javnih politika u Crnoj Gori, a specifični cilj projekta je poboljšana saradnja između Vlade i organizacija civilnog društva u procesu oblikovanja i sprovođenja javnih politika.

CRNVO će i u narednom periodu nastaviti da jača kapacitete i pomaže razvoj nevladinih organizacija koje rade na rješavanju problema u svojim zajednicama. Podsjećamo da je objavljen javni poziv za isti trening za predstavnike NVO iz Ulcinja i Bara i da je rok za prijavljivanje 1. april 2015. godine.  

Portal Analitika