Region

Izlila se rijeka u Lučanima, nema ugroženih domaćinstava

Zbog porasta vodostaja rijeka, prvenstveno Zapadne Morave, došlo je do izlivanja lučanske Bjelice pa je u toj opštini trenutno najkritičnije, kaže načelnik srpskog štaba za vanredne situacije Dragiša Broćić.
Izlila se rijeka u Lučanima, nema ugroženih domaćinstava
Portal AnalitikaIzvor

Prema Broćićevim riječima, rijeka se izlila na poljoprivredno zemljište, praktično u cijeloj dužini od 20 kilometara.

 - Nema ugroženih domaćinstava i objekata. Bjelica trenutno stagnira, a sve pritoke opadaju. Međutim ono što je veliki problem je prilično brz rast vodostaja Zapadne Morave. Premašila je nivo od 5,5 metara, a to je nivo kada se javlja uspor na ušću Bjelice u Zapadnu Moravu i sada se pomno prati situacija. Posebno se prate Đerać i Dljin, sama periferija opštine Lučani ka Kratovskoj stijeni, ustvari ona područja koja su najugroženija - rekao je Broćić za "Blic".

 U Ivanjici i Novoj Varoši tokom čitavog dana padao je snijeg. Ivanjička rijeka Moravica takođe je u porastu, za sada ne prijeti izlivanjem ali je ustava na brani podignuta zbog ogromne količine vode da ne bi došlo do probijanja.

 Zbog kiše koja neprestano pada 24 sata i naglog topljenja snijega na planinama, u kuršumlijskoj opštini prijeti opasnost od poplava, rekao je predsednik opštine Kuršumlija Rodoljub Vidić.

Vidić je izjavio za agenciju Beta da nivo rijeke Toplice naglo raste od jutros, kao i da su na terenima sve raspoložive mašine Direkcije za izgradnju i Komunalnog preduzeća.

Rijeka Toplica je već počela da se izliva iz korita i da ugrožava okolne njive, a Vidić je upozorio da prijeti i pojedinim seoskim domaćinstvima koja se nalaze u njenoj blizini.

"Na udaru su seoska domaćinstva koja su i prošle godine bila poplavljena. Sve službe ovdašnjih preduzeća su na terenu u slučaju da bude potrebna zaštita, podizanje bedema i sprečavanja da voda u većoj mjeri ugrozi seoske kuće", kazao je Vidić.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.