Sci/Tech

Rusija i Amerika izgladile "svemirske" nesporazume

Predstavnici ruske i američke svemirske agencije potpisali su danas sporazum o produžetku rada Međunarodne svemirske stanice do 2024. godine i saglasili se da poslije toga zajedno izgrade novu stanicu.
Rusija i Amerika izgladile "svemirske" nesporazume
Portal AnalitikaIzvor

Direktor Roskosmosa Igor Komarov izjavio je na konferenciji za novinare u Bajkonuru da će vrata svemirske stanice biti otvorena i za druge učesnike, prenijeli su ruski mediji.

To znači da će u projekat, pored Rusije i SAD-a, biti uključene i druge članice - Belgija, Brazil, Danska, Njemačka, Španija, Italija, Holandija, Norveška, Francuska, Švajcarska, Švedska i Japan.

Komarov je rekao da ruska strana razmatra i mogućnost da se u program uključi i Ukrajina, ali da postoje neke poteškoće, među kojima nepostojanje garancija za snabdijevanje ukrajinske opreme za razne svemirske projekte.

Šef američke agencije NASA Čarls Bolden izjavio je da će sljedeća zajednička misija biti Mars. "Razmatramo kako da najbolje iskoristimo resurse, finansije, kako da najbolje usmjerimo napore da bismo izbjegli dupliranje aktivnosti", izjavio je Bolden.

Konferencija za novinare održana je pošto je letjelica Sojuz uspješno sletjela na Međunarodnu svemirsku stanicu, gdje će ruski i američki astronauti Mihail Kornjenko i Skot Keli provesti godinu dana.

Izvor: b92.net

Portal Analitika