Region

Novosti: Radoman ubijen zbog tovara kokaina iz Valensije?

Istraga o zaplijeni oko 300 kilograma kokaina prije desetak dana u vodama kod Valensije i hapšenje Srbina, Crnogorca i Hrvata pokazala je da je ovu pošiljku organizovao nedavno ubijeni Goran Radoman (37), i to nekoliko nedjelja prije smaknuća, pišu beogradske Novosti.
Novosti: Radoman ubijen zbog tovara kokaina iz Valensije?
Portal AnalitikaIzvor

Kako saznaju „Novosti“, likvidacija Kotoranina, prošlog mjeseca na Novom Beogradu, rezultat je unutrašnjeg sukoba jedne od najvećih kriminalnih grupa u Crnoj Gori, čiji je vođa, kako se sumnja, Darko Šarić.

Radoman se iz Južne Amerike vratio januara ove godine, a mjesec dana kasnije izrešetan je u podzemnoj garaži zgrade gdje je iznajmio stan i iz Crne Gore prebacio porodicu.

- Pronađeno je 25 čaura, ispaljenih, najvjerovatnije iz dva oružja - navodi izvor "Novosti". - Pretpostavljamo da se ubica maskirao kao beskućnik i da je iskoristio trenutak kada je Radoman daljinskim otvarao garažu da se ušunja za njim. Kada je izašao iz blindiranog vozila i krenuo ka liftu, sasjekli su ga rafali.

U podzemlju je odmah prostrujala priča da je Radoman platio glavom "nestanak" nekoliko stotina kilograma kokaina na ljeto prošle godine. Ljudi sa kojima je krijumčario drogu smatrali su da je on sakrio tovar i počeo da radi isključivo za sebe. Došlo je do svađe unutar klana. Kako se sumnja, to bi mogao da bude motiv za njegovu likvidaciju.

Pri posljednjoj zaplijeni tovara koji je Radoman organizovao, dakle, onog koji je policija otkrila sredinom marta, uhapšeni su Miljan Milić iz Crne Gore, ali sa srpskim pasošem, Filip Kvestek iz Kotora i jedan hrvatski državljanin. Sumnja se da je i on Crnogorac, ali da je imao pasoš Hrvatske.

- Radoman je, takođe, neposredno pred smrt podnio zahtjev za srpsko državljanstvo, kao i njegov mlađi brat Vladan - navodi izvor „Novosti“. - Sklonili su se u Beograd, kako bi zaštitili živote. Vladan, poslije smrti brata, gotovo da ne izlazi iz stana, a i kad izađe uvijek je u blindiranom džipu.

2803radoman1

Miljan Milić, koji je, kako se sumnja bio blizak sa Goranom Radomanom, sada je u pritvoru u Valensiji i čeka ga, kao i Kvesteka i trećeg uhapšenog, suđenje za krijumčarenje narkotika u međunarodnim razmjerama. Prije nekoliko godina Milić je uhapšen u Crnoj Gori kao dio kriminalne grupe koja je 2006. i 2007. krijumčarila skupocjene automobile iz inostranstva. Osuđen je, a poslije izdržane kazne uplovio je u biznis sa kokainom.

Radoman je bio vlasnik kotorske firme za konsalting i pomorske usluge "San-Si čarter" i prema nekim informacijama, njega su Dudić i Šarić uvukli u posao sa krijumčarenjem kokaina iz Latinske Amerike u Evropu. Preko te firme mnogi su se zaposlili kao pomorci, a u stvarnosti bili su dio švercerskog lanca, kao i trojica sada uhapšenih u Valensiji.

Keka neugodan svjedok

Najavljeni dolazak Dejana Stojanovića Keke, za koga se sumnja da je u Južnoj Americi i da je dio organizovanja velikih količina narkotika, uzburkao je vodu u srpskom podzemlju. Njegova predaja predstavlja u stvari i najavu da bi mogao da se pojavi kao neugodni svjedok na suđenju osumnjičenima za međunarodni šverc kokaina, ne samo u Srbiji već i regionu. Pored toga, očekuje se da da značajan doprinos u rasvjetljavanju brojnih likvidacija.

Veza sa italijanskom mafijom

Vladan Radoman, brat pokojnog Gorana, pominjan je marta prošle godine kada je policija u Italiji zaplijenila dvije tone kokaina. Italijanski mediji, pozivajući se na svoje istražne organe su tada navodili da je Vladan Radoman "bos" jedne međunarodne mreže za krijumčarenje kokaina iz Latinske Amerike u evropske luke.

U toj ekipi, navodno, bili su i pomorci iz Kotora. Svi su oni, prema tvrdnjama italijanskih medija tada radili za italijansku mafijašku grupu "N'drangeta" iz Kalabrije.

Izvor: novosti.rs

Portal Analitika